Zekamızı artırmak için yapabileceğimiz çok fazla bir şey yokmuş gibi bir algı var. Neredeyse herkesçe inanılan o ki ya doğuştan zekiyiz ya da değiliz; bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok.
Tamamen yanlış. Bazı insanların zekasını artırabilmek için önünde engelleri olabilir ama çoğu kişinin daha zeki olmak için yapabileceği tonla uygulama var.
Hobilerimiz hayatlarımızı tamamlayan unsurlardır ve bir kez keşfettiğimizde kendimizi onlara kaptırmış halde buluruz. Hobilerimiz eğlenceli ve canlandırıcı olmalarının yanında zekamız üzerinde de çok etkililerdir.
Aşağıdaki 10 hobi sizi daha zeki yapacak-her biri bilimsel çalışma ve deneylerle ispatlandı.
1) Bir Müzik Aleti Kullanın
Konfüçyüs uzun zaman önce dedi ki “Müzik insanoğlu doğasının onsuz yapamayacağı bir lezzet üretir”. Müzik beyni teşvik ederek canlandırır. Bu gerçek, yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.
Müziğin birçok farklı psikolojik seviyeyi algılama ve duyguları harekete geçirme gücü var. Çeşitli araştırmacılar hem müzik dinlemenin hem de bir enstrüman çalmanın hafızayı kuvvetlendirdiğini ortaya koydu.
Bir müzik aleti kullanmak öğrenme sürecinde sizden emek isteyeceği için ayrıca size sabırlı olmayı, ısrarcılığı da öğretecektir. Hem de odaklanma yeteneğinizi keskinleştirir.
2) Kitap Kurduna Dönüşün
Okumak zeka seviyenizi yükseltme konusunda harika bir iş çıkarır. Okuma yelpazenizi bilim kurgudan biyografiye, antolojiden edebiyata ne kadar geniş açarsanız bu fayda o kadar katlanır.
Okumak stresinizi azaltır, çoklu duygulara gark eder ve birçok konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Tüm bu faktörler huzurlu bir yaşamın en hayati pınarını doğuracaktır: Kendinizi iyi hissetmek.
Okumanın bir konu hakkında bilgi birikiminizi artırmak, farklı koşullara kendiniz hazırlayabilmek ve sizi amaçlarınıza götüren yollarda daha üretken olmanızı sağlamak gibi birçok artısı vardır.
3) Düzenli Meditasyon Yapın
Meditasyonun en büyük yararı kendinize odaklanabilmenizi ve kendinizi tanıyabilmenizi sağlamasıdır. Meditasyon ile içli dışlı olan kişiler daha yüksek bir varoluş aşamasına erişirler.
Meditasyon stres seviyelerinin düşmesine ve her türlü endişeden sıyrılmaya yardım eder. Meditasyon sayesinde elde ettiğiniz dingin ve huzur dolu bir zihin sayesinde düşünme, öğrenme ve planlama yetenekleriniz çok daha etkili bir seviyeye çıkar.
Düzenli meditasyon kendiniz üzerinde tam anlamı ile kontrol sahibi olmanızı sağlar. Zekanızı artırma yolunda dikkatinizi dağıtacak şeylerin ve kontrolü elinize almanızı sağlayacak metotların farkında olmak çok büyük önem taşır.
4) Beyninize Egzersiz Yaptırın
Fit bir vücuda sahip olabilmek için düzenli spor yapmak gerektiği gibi, beyninize form kazandırmak için de egzersiz yapmalısınız. Beyninizi düzenli olarak yeni işlerle zorlarsanız yeteneklerini artırırsınız ve keskin bir zekaya sahip olursunuz.
Birçok farklı egzersizle beyninizi geliştirebilirsiniz: Sudoku, puzzle, satranç ve diğer masa oyunları, bilmeceler… Tüm bu aktiviteler beyninizin yepyeni bağlantılar yaratmasını sağlar. Ayrıca bu aktiviteler sayesinde farklı durumlara daha yaratıcı tepkiler verirsiniz, her şeyi birçok farklı açıdan görebilmeye başlarsınız ve ciddi anlamda daha üretken olursunuz.
5) Sık Sık Egzersiz Yapın
Sağlıklı zihin gerçekten de sağlıklı bir bedende bulunuyor. En nihayetinde beyniniz de vücudunuzdaki bir kas gibi. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak vücut ve beyin fonksiyonlarınızı olması gereken haline sokar. Tansiyonunuzu düşürür ve daha kaliteli bir uyku uyumanızı sağlar.
Doktorlar daha kaliteli bir kan dolaşımının daha kuvvetli bir beyin anlamına geldiği konusunda hemfikir. Laboratuvar fareleri ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar kardiyo egzersizlerinin yeni beyin hücreleri üretilmesini sağladığını gösteriyor. Bu da daha yüksek bir beyin performansı demek.
6) Yeni Bir Dil Öğrenin
Yeni bir dil öğrenmek kolay bir iş olmayabilir ama sayısız avantajı var. Daha zeki olmak da bunlardan biri.
Yeni bir dil öğrenme sürecinde yeni kelime öğrenmek ve gramer yapısını analiz etmek gibi çalışmalar yer alır. Bu çalışmalar zekayı ve beyin sağlığını iyileştirir.
Ayrıca çeşitli deneyler bize gösterdi ki sözel-dil zekası yüksek olan kişiler planlama, karar alma ve problem çözme konularında çok daha başarılılar.
7) Hissettiklerinizi Not Alın
Yazı yazarak elde edeceğiniz kucak dolusu faydadan biri de genel zeka seviyenizin yükselmesidir.
Yazmanın dil becerilerinizi geliştireceği bariz. Ancak bununla birlikte odaklanma, yaratıcılık, hayal gücü ve kavrama yeteneklerinizi de geliştiriyor.
Yazarlar genellikle yüksek bir zekaya sahip olurlar. Farklı şekillerde yazabilirsiniz. El yazması notlar alabilir veya kendinize özel bir blog sayfası açabilirsiniz. Hangi şekilde olursa olsun zihninizdeki tasvirleri kelimelere döküyorsunuz; kendinizi doğru bir şekilde ifade etmek zeka seviyenizi yükseklere çıkaracak güçlü bir motor etkisi yaratır.
8) Yeni Yerlere Seyahat Edin
Gezmek sadece can sıkıntınızı almaz, size çok daha fazlasını sunar. Yolculuk zekanızı gerçekten açar, canlandırır.
Seyahat esnasında tecrübe ettiğiniz mental ve fiziksel egzersiz zihninizi stresten kurtarır. Bu sayede işlerinize daha iyi adapte olur ve kavramları algılamada derinleşirsiniz.
Ziyaret ettiğiniz her yeni yer size yepyeni şeyler öğretir. Farklı insanlar, yemekler, kültürler, yaşam tarzları ve toplumlar tanırsınız. Bu sayede belki de daha önce aklınızın ucundan bile geçmemiş yepyeni fikirlere kapı aralayabilirsiniz.
9) Farklı Yemekler Pişirin
Çoğumuz yemek pişirmenin sadece bir zaman kaybı olduğunu düşünür ve yemek pişirmekten olabildiğince kaçınırız.
Ama yemek pişirme fırsatınız olduğunda mızmızlanmak yerine mutlu olmalısınız. Özellikle sürekli yeni yemekler pişiren aşçıların üstün bir yaratıcılık seviyeleri oluyor. Bu kişiler kaliteden ödün vermiyor, yeni şeyler denemekten korkmuyor ve detaylara çok dikkat ediyorlar.
Yemek pişirdiğiniz zaman aynı anda birden fazla iş yapmayı öğreniyorsunuz. Hassasiyetle ölçüyor ve hızlı kararlar alıyorsunuz. Tüm bu kazanımlar sayesinde zeka artışı da kaçınılmaz oluyor.
10) Aktif Olarak Spor Yapın
Düzenli olarak spor aktivitelerine katılmak sadece kaslarınıza değil beyninize de egzersiz yaptırır. Düzenli spor beyni daha sağlıklı ve işlevsel hâle getirir.
Sporun ek faydaları da var. Spor esnasında yapılan gözlem beyin fonksiyonlarını artırıyor ve egzersiz esnasında vücut kasları gelişiyor. Bir spor aktivitesine katılmak ayrıca hızlı çözüm ve tepki verebilme yeteneğini, uyumu, kabiliyeti ve özgüveni artırıyor.
En iyi atletlerin kendilerine has gelişmiş bir zeka düzeyleri olduğu biliniyor. Futbol, atletizm, basketbol veya eskrim fark etmez. Beyin performansınızı artırmak adına herhangi bir tür spor aktivitesine hayatınızda yer açın.