Panik nöbeti nedir?

Panik nöbetleri tanım olarak aniden başlaması tanı kriterlerinden birisidir. Panik atak bir hastalık değil, belirti kümesidir, panik ataklar ani başlıyorsa yani bir ay süren sürekli aynısını yaşayacağını dair beklentisi durum kaygısı olursa panik ataktır. Eğer olursa bunun sonuçları ile nasıl baş edebilirim gibi belirtiler, kaygılar, davranış değişiklikleri başlarsa o zaman panik bozukluğundan bahsedebiliriz. Panik atalar bir sürü psikolojik rahatsızlıklara da eşlik edebilirler. Panik ataklar kişinin kontrolü kaybedeceğini, delireceğini, kalp krizi endişesi ile bütün bedenin tetiklemesi anlamına gelir.

Panik nöbeti nasıl ortaya çıkar

Panik ataklar, en fazla yarım saat sonra geçer ve kişi kendini yorgun ve tükenmiş bir şekilde hisseder. Herkeste ayı şekilde seyretmez ama vücudumuzun her bir yerini etkileyebilir. Baş dönmesi, sersemlik hissi, bulantılar, sanki boğazınıza yumruk tıkanmış gibi olması, nefes almakta zorlanma, ellerde titreme gibi bir sürü belirti olabilir.

Bazı hastalarımız var ki bulunduğu çevreyi tanıyamama sanki kendini orada hissetmeme ya da kendi vücudunu tanıyamama ve gerçek dışılık hissi yaşıyorlar.

Panik ve depresyonlar

Stresli yaşam panik atak için risk faktörüdür, tam olarak rahatsılığın nereden çıktığını bilemiyoruz. Sadece şu durumlar da bu rahatsızlık yaşanıyor diyoruz, bu çok yönlü bir rahatsızlıktır.

Depresyon ve panik atak, beyindeki biyokimyasal olaylar neredeyse aynı ilaçlar ile tedavi ediliyor. Antidepresyan hem panik atakları giderebiliyor hem de depresif belirtileri giderebiliyor. Burada bir yumurta tavuk, tavuk yumurta olayı söz konusudur. Nasıl depresif olaylar yaşayanlar panik atak oluyorsa, panik ataklı insanlar da depresyona girebiliyor. Bu rahatsızlığı geçirenler korkularla yaşıyor ve yaşamdan çekinme gibi bir durumun önüne geçiyor. Normalde keyif alarak yaptığı şeylere karşı hayata karşı bir ilgi kaybı yaşıyor, ben bunla yaşayabilirim derken depresif tabloyu tamamlamış olur.

Bazı insanlar ilk panik nöbetlerini uykuda geçirirler, gece birden bire kalp çarpıntısı geçirdiklerini söylerler bu kişiler ise uykuya dalmak istemezler.

İlaç ile panik atak tedavisi

Panik atak rahatsızlıklarını önleyen etkinliği kanıtlanmış ilaçlar var. Her panik atak her zaman panik bozukluğa dönüşecek diye bir kaide yok. Yapılan çalışmalar da bir insan ömür boyu bir iki kez panik atak geçirebileceğini biliyoruz o yüzden her panik atak tedavi edilmez. Panik ataklarında ilaç ile birlikte davranış psikloji ile tedavi ile yüzde 90 başarı sağlayabiliyoruz.

İlaç tedavisi aldıktan sonra panik nöbetini geçirebilirsiniz, diğer rahatsızlıklardan da kurtulabilirsiniz. İlacı bıraktığınızda geçecek bir hastalık değildir, psikoloji ile güçlendire bilirseniz tedavi olabilirsiniz.