Etkileyici egzersizler, beynin kalıbından çıkmasına ve etkileyici potansiyelini açığa çıkarmasına yardımcı olur. Bölünmüş-beyin hipotezine inanan popüler psikoloji meraklıları tarafından, sağ beyin egzersizleri olarak lanse edilmesine rağmen, burada verilen öneriler beyni bir bütün olarak geliştirmeye yardımcı olacaktır.

İnsan beyni, doğası gereği plastik gibidir. Davranış ve çevreye göre, kendisini biçimlendirme ve değiştirme yeteneği “nöroplastisite” olarak adlandırılır. Beyin zengin ve çeşitlendirilmiş deneyimler sonucu yeni sinaptik bağlantılar ( beyin hücreleri arasında kurulan bağlantılar) geliştirerek kendi kapasitesini aşar. Her yeni beceri beyin hücreleri arasındaki bir bağlantı kalıbıdır. Bir beceri geliştirmek için bu yeni bağlantılar içselleştirilmeli ve uygulama yoluyla güçlendirilmelidir. Beyin, yeni bir durumla karşı karşıya kaldığında öğrenilmiş kalıpları yıkmalı ve bu süreçte yeni bağlantılar kurarak yeni yollar oluşturmalıdır. Etkileyici egzersizler bu amaç için çok faydalıdır. Aşağıda verilen bazı etkileyici egzersizler beyninizin yeni bağlantılar oluşturarak büyümesine yardımcı olacaktır.

1) Boyama ve Eskiz:

Daha önce hiç elinize fırça almamış ya da bir şeyler çizmemiş bile olsanız boyamayı yada bir şeyler çizmeyi denemelisiniz. Renkler, fırça, tuval ya da çizim tahtası ile kendinizi tanıştırın. İstediğiniz herhangi bir şeyi çizin ya da bırakın zihniniz fırça ile istediğini yapsın. Bir hatıradan ya da önünüze koyacağınız bir nesneye bakarak bir şeyler çizebilirsiniz. Karalamalar ve karikatürler de aynı işe yarar. İsterseniz bir manzara ya da portre yapmayı deneyin. Eğer resim konusunda tamamen yeni iseniz, sadece renk sıçramalarının ve desenlerin keyfini çıkarın. Resim yapmak hem çok eğlenceli olacak, aynı zamanda nasıl bir gözlemci olduğunuz konusunda size iyi bir fikir verecektir. Aslında düzenli olarak resim yapmak gözlem yeteneklerinizi arttıracaktır.

2) Müzik Aleti Çalmak ve Şarkı Söylemek:

Herhangi bir enstrüman çalmayı ya da şarkı söylemeyi öğrenmek en iyi egzersizlerden biridir. Araştırmalar müzik dinlemenin depresyon ve anksiyeteye iyi geldiğini, beynin aktivite düzeylerini arttırdığını ortaya koymuştur. Özellikle grup içinde şarkı söylemek strese neden olan hormon düzeylerini azaltıp, uyum hissi oluşturur. Bazı yoğun müzik deneyimleri coşku hissi oluşturan dopamin salgılamak için beyin teşvik eder. Yeni bir müzik aleti öğrenme iç ritim ile senkronize koordineli kas hareketleri geliştirilmesini gerektirir. Bu inanılmaz bir şeydir aynı zamanda beyin için ödüllendiricidir.

3)Kurgulama:

Bu egzersizin amacı kendi hayal ürünü hikayenizi oluşturup yazmaktır. Rastgele bir durum ile başlayıp bununla ilgili bir hikaye oluşturun. Bu oldukça eğlencelidir. Neler yaptığınızın karşısında çok şaşıracaksınız. Kurgulama olasılıklarla dolu hayal dünyasına dalmaktır.

4)Harita Okuma Oyunları:

Bu oyun görüntüleri, gözünüzün önüne getirmeniz gereken bir oyundur. Bir kaç dakika boyunca bir ülkenin haritasını çalışın ve ardından etiketli olmayan bir düz harita üzerinde aramanız istenen yeri gözünüzün önüne getirin ve bulmaya çalışın. Bu hem coğrafya bilginizi artıracak hem de görselleştirme yeteneğinizi teşvik edecektir. Ayrıca yön duygunuzu geliştirmeye yardımcı olabilir. Haritaları anlamak ve onları doğru şekilde takip etmek bilinmeyen topraklarda yolunuzu bulmanıza yardımcı olur.

5)Yürüyüş ve Kampçılık:

Ayrıca açık havada kamp ve yürüyüş yapmak yeni duyusal, işitsel ve görsel deneyimler ile bazı yeni sinaptik bağlantıları teşvik edecektir. Macera sporları aracılığıyla ilkel korkularınızdan kurtulmak zihin bloklarından kurtulmanızı yeni etkileyici enerjiler oluşturmanızı sağlar.

6)Sanat Galerisini Ziyaret:

Bir sanat galerisini ziyaret etmek iyi bir egzersiz olabilir. Usta ressamlar tarafından iletilen duyguları anlamaya çalışın. Gördüğü renk ve desenler ile zihniniz bayram etsin. Sanatı anlamaya çalışmak iyi bir egzersiz olabilir çünkü ressamın anlatmaya çalıştığını anlamak için geleneksel düşüncelerin ötesine geçmeli ve zihninizi zorlamalısınız. Son araştırmalara göre bir resmi incelerken beynin zevk merkezlerine kan akımında bir artışın meydana geldiği bulunmuştur.

7)Tiyatro Oyunları:

Tiyatro oyunları, zihniniz için oldukça faydalı olan büyük psikolojik deneyimlerdir. Yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden biri doğaçlama tiyatrodur. Hiçbir yazılı hikaye olmadığı için hayal gücünüze ve doğaçlama becerilerinize güvenmek zorundasınız. Bu keyifli ve ilginç bir aktivite olabilir. Normal sıradan hayatınızda yaşayamayacağınız geniş bir duygu yelpazesi keşfetmenizi sağlar.

8)Yeni Bir Dil Öğrenmek:

Yeni bir dil öğrenmek yeni fonetik, yeni çağrışım setleri ve yeni ifade yolları gerektirir. Bu başka bir etkinliklerin aksine, yepyeni bir kültürün hazinelerine erişmenizi sağlar. Yeni deneyimler ve etkileşimler ile beyinde sinaptik taze filizlerin oluşmasına yol açacaktır.

9)Spor Faaliyetleri:

Beyzbol, basketbol, masa tenisi, çim tenisi, badminton veya başka bir oyun gibi spor aktiviteleri büyük bir sağ ve sol beyin uyarıcı olabilir. Bir strateji kurup oyunu oynarken bunu yürütme görselleştirme yeteneğini geliştirir. Önce aklınızda neler yapacağınızı hayal edip sonra bunları gerçekleştirebilirsiniz. Zihinsel ve fiziksel beceri spor oyunlarının bir parçasıdır. Spor aktiviteleri beyin ve kasların egzersizleri için harika bir yoldur.