Çocuk odası deyip geçmeyin. Elbette küçük yaramazın isteği önemli. Ama rengi güzel, görüntüsü cezbedici diye her eşyayı almayın. Yaş grubu, çocuğun psikolojisi kadar hijyen de önemli.

Aileye minik üyenin katılması bir dizi hazırlığında habercisi. Mavi ya da pembe zıbını, bebek arabası, kremi, pudrası, biberonu derken liste uzar gider. Masrafları hesap etmek bir yana neyi tercih edeceği konusunda kafası karışıktır genç çiftin. En yoğun tartışmalar bebek odasının kurulmasına saklanır. Kaliteli mi olsun, idare etse yeter mi? Aile büyüklerinin de müdahalesiyle iş içinden çıkılmaz hale gelir. Beşiğin nereye koyulacağı bile mesele olur çıkar.

Çocuk odası hazırlarken görüntüden çok işleve odaklanmalı. Tecrübesiz çiftlerin yaptığı en büyük hata tedbiri elden bırakmaları.
ZEMİNE DİKKAT
Rengi, beşiğin şekli kadar önemli halbuki oda zemini. Emeklemeden başlayarak mikroplarla ilk evde tanışıyor afacanlar.  Her ne kadar annelerin temizlik alışkanlıkları domestik bir çizgiye geçse de bu gerçek değişmiyor. Zemin kaplama yaparken antibakteriyel temizliğin kolay olmasının önemli. Mikrop barındırmayan hijyenik malzemelerden seçim yapılmasını öneriyorum. Zemin kaplama malzemesi olarak lamine ve massif parke oldukça uygun.” diyor.  Aile büyüyünce mobilyalar daha önemli hale geliyor. Köşelere, sivri çıkıntılara dikkat etmenin faydası çok. Mobilyalarda veya oda içerisinde kullanılan camlar herhangi bir çarpma veya darbe sonucu dağılmayan lamine cam olmalıdır. Elektrik prizleri güvenlik kapaklıklı olmalı. Bebek ve çocuklara ait mekanlarda, ışığın yoğunluğu da işin uzmanına sorulması gereken ayrıntılardan. Çünkü çoğu gözde kamaşmaya, azı ise görme bozukluklarına sebep oluyor.

Çocuklu evde ayak altında oyuncaklar, duvarlarda çöp adamlar işin cilvesidir. Neredeyse her yerde dağınıklık mübah sayılır.  Halbuki bu ev düzenini silip süpürüyor. Bazı aileler evlerini evlatlarına uygun hale getirmek isterken ölçüyü biraz kaçırıyor. Gereksinimden fazlası yaşam alanına girmemeli. Çocuğun rahatlığı, sorumluluğundan daha mühim değil. Bunun için oyuncakların dahi oyun saatlerinden sonra odada bulunmamasından yanayım.”

HANGİ RENK BOYA?
Hareketli çocuklarda kıpırtıyı, coşkuyu hızlandıran pikseli yüksek boyalar çok yoğun kullanılmamalı. Sarı, kırmızı gibi renkler yerine hareketliliği alacak dengede tutacak huzur veren renkler tercih edilmeli.  Yeşil tonları, kesekağıdı, toprak rengi tonları, vizyon ve mavi gibi. Sakin minkler hareketli çocukların tam tersi mekanı heyecan verici hale getirmekte fayda var.  Merak uyandıracak, araştırmaya yöneltecek oyun alanları oluşturmak kadar renkler de mühim. Yeşilin tonları, mavinin tonları, toprak tonları asla tercih edilmemeli. Hareketlendirici yani sarı, kırmızı, turuncu, pembe, mor gibi renkler seçilmesi uygun.

Ranza çocuğun psikolojisini bozmasın

Hangimiz çocukluğunda kardeşiyle aynı ranzayı paylaşmadı ki? Yer darlığı, düzenli oluşu ranzaların tercih sebebi. Ancak  Bu yatak sisteminde alt kısımda yatan kişi psikolojik olarak kısıtlanma ve daralma hissi yaşıyor. Ayrıca görüş alanının daraltılması oda yüksekliğini görememek kısıtlı alana bakma zorunluluğu da çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabilir. Ayrıca üst ranzadaki yükten ve hareketlilikten kaynaklanan sesle uyku hassasiyeti ve güvensizlik hissine neden olabiliyor. Dahası  üstte yatanın yükseklik fobisinin olmaması ve ranza korkuluğunun uyku hareketliliğine dayanıklı olması gibi ayrıntılar dikkatten kaçıyor.

Miniklerin yaşına göre odası nasıl olmalı?

Odalar kişiliğe göre dizayn edilmeli. Hareketli çocuğun odası eşya mezarlığına çevrilmemeli. İçe kapanık minikler içinse oyun alanları öncelikli olmak durumunda. Her şekilde meskenlerin fazla eşyadan temizlemesiyle işe başlamak ve yaş gruplarına göre de odalarla ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor.

 

0-3 YAŞ: Hijyen, güvenlik oyun alanları ön planda tutulmalı.
3-7 YAŞ: Gelişim sürecine olumlu katkılarda bulunacak çözümler, oyun alanı ve sorumluluklara öncelik verin
7-10 YAŞ: Okul hayatına yönelik dizayn yapılmalı, sosyalleşmeye yardımcı tasarımları mekanlara dahil etmek önemli.
10-15 YAŞ: Artık genç odası konseptine yönelmek gerekiyor. Çocuğa büyüdüğünü ve vizyon sahibi olması gerektiğini hatırlatacak tasarımlar öne çıkmalı.