Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 ve üzeri puan alan 1 milyon 600 bin öğrenciden 953 bin 280’i Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) başvuruda bulundu. Kıyasıya yaşanacak rekabet sonrası adaylar hayal ettikleri üniversiteye kavuşacak. Sınav sırasında doğru stratejileri uygulayan adaylar rakiplerine göre öne geçecek.

Üniversite hayali kuran 1 milyon öğrenci, hafta sonu Lisans Yerleştirme Sınavı maratonuna başlıyor. Sınavda uygulanacak basit stratejiler hayat kurtaracak.

1-SINAV ÖNCESİ REHAVETE DİKKAT

LYS öncesi sınava hazırlanan adayları bekleyen en büyük tehlike yoğun çalışmalardan bunalma, uzun süre aynı derslere çalışmaktan sıkılma, zaten kazanamayacağı düşüncesi, yorgunluk, tükenmişlik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan motivasyon eksikliği. Mevsimsel değişikliklerle birlikte bireylerde yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, enerji azlığı, iştahsızlık ya da aşırı iştah ve uykusuzluk gözlenebilir. Adayların bu tür tuzaklara hazırlıklı olması gerekir. Kalan zamanda moral toplayıcı çalışmalar yapmak, sınav stratejilerini gözden geçirmekte yarar olacaktır. Sınava kadar uyku düzeni ve sağlıklı beslenmeye de özen gösterilmelidir.

2- İLK 15 DAKİKA HANGİ KONULAR ÇÖZÜLMELİ?

Sınavlarda en çok hata yapılan konulardan biri zaman aralığı. Sınavda en çok yanlış yapılan zaman dilimi sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresi ve en heyecanlı olunan zaman aralığıdır. Bu nedenle adayların sınavın ilk 15 dakikasında en iyi bildiği ve yorumdan çok bilgiye dayalı sorulara yönelmesinde fayda olacaktır.

3-ZAMAN PLANLAMASI YAPIN

LYS testleri aynı alandan olacağından dolayı zaman kazandırıcı teknikler kullanılmalı, zihinsel yorgunluk hissettiğinde test çözümlerine ara verilmelidir. Sınavlarda soruların zorluk dereceleri birbirinden farklı ama tüm soruların puan değerleri aynıdır. Bu sebeple yapılamayan sorularda zaman kaybedilmemeli.

4-SONUCA DEĞİL SORUYA ODAKLANIN

Sınavlarda ölçme ve değerlendirmeye yönelik herkesin yapabileceği sorular olacağı gibi, adayların zorlanabileceği seçici sorular da olacaktır. Sınavlardaki tüm soruları doğru cevaplama, en yüksek puanı alma gibi şartlı düşünceler zihni kilitleyeceğinden dolayı başarıyı olumsuz engelleyen faktördür. Bu düşünce yerine adayın “Elimden geleni yapacağım” düşüncesi hem kendini rahatlatacak, hem de çalışma için uygun bir motivasyon oluşturacaktır. Unutmamak gerekir ki hem YGS’de hem de geçmiş yılların LYS’lerinde Türkiye’de derece yapmış adaylar dahi tüm soruları doğru yapmış değillerdi.

5-SORU ÇÖZÜMÜNDE BUNLARA DİKKAT!

 Sorulara kendi mantıklarına göre değil, sorunun mantığına göre yaklaşılmalı.
 Puan getirici çalışmalar ancak soruları dikkatli okumak ve doğru çözmekle mümkündür.
 Soruyu tam anlayabilmek için tüm ipuçlarını değerlendirmek gerekir. Sınavlarda verilen ipuçları; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, tırnak içinde, değildir, olamaz, her zaman, hiçbir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada, ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce gibi kavramlardır.
 Soruların çözüm sırasında önyargılardan kaçınılmalıdır.

SINAV TAKVİMİ
LYS-4/ Sosyal Bilimler 18 Haziran
LYS-1/ Matematik-Geometri: 19 Haziran
LYS 2/ Fen Bilimleri/ 25 Haziran
LYS 5/ Yabancı Dil 25 Haziran
LYS-3/ Edebiyat-Coğrafya/ 26 Haziran