Sporda antrenmanın etkisi çok önemlidir. Profesyonel sporcular bile vakitlerinin büyük bir bölümünü antrenman için harcarlar. Antrenman sporcuyu zinde tutmak dışında maç esnasında meydana gelebilecek durumlara hazırlar. Antrenman sırasında beyin öğrenir, çeşitli refleksleri, taktikleri ve problemlere karşı çözüm yollarını antrenmanla kazanır çünkü antrenman esnasında beyinde yeni sinirsel bağlantılar oluşur ve kişi ne kadar çok antrenman yaparsa o bağlantılar o kadar güçlenir. Burada “motor öğrenme” mekanizması devreye girmiştir. Oyunu ve kurallarını bilen amatör oyuncu ve profesyonel oyucu arasındaki fark yetenekle birlikte antrenman yapma süresinin ve sıklığının sonucudur.
Spor Psikolojisi ile uğraşan psikologlar altın değerinde bir öneride bulunuyor,:
Antrenman yapmak çok önemli fakat fiziksel antrenmanın yanında “zihinsel” antrenman yapmak performansı önemli ölçüde arttırıyor. Son yıllarda bazı spor antrenörleri sporculara bu yöntemi kullandırıyor.
Zihinsel antrenman beyinde imgeleme yapma, yani oyun içindeki durumunu hayal etme becerisidir. Yapılan deneysel çalışmalarda zihinsel ve fiziksel antrenman yapanların sadece fiziksel antrenman yapanlara göre önemli ölçüde daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Yani daha başarılı olmak istiyorsak, fiziksel antrenmanlarımızı tamamladıktan sonra oyunda nasıl oynadığımızı, rakibe karşı nasıl taktikler geliştirebileceğimizi hayal etmeliyiz, fakat bunu yaparken bunun sürekli bir antrenman olduğunu unutmamalı ve tekrar etmeliyiz. Ayrıca bu yöntem uzun süre sakatlık geçiren ve antrenmanlarına devam edemeyen sporcular tarafından da kullanılıyor. Çünkü fiziksel antrenman sırasında oluşan sinirsel bağlantılar, zihinsel antrenman sırasında da oluşuyor ve onların da tıpkı diğerleri gibi güçlenmeye ihtiyacı var.