1. Hiç Kimse Yalnız Değildir
İş, okul, aile, arkadaş ilişkileri içerisinde devam eden hayatımızda zaman zaman anlaşmazlıklar, kızgınlıklar, kırgınlıklar olabiliyor. Herkesten uzaklaşıp, yalnız kalmayı isteriz ya bazen… Sonra bu yalnızlık gittikçe büyür içimizde; yalnız, kimsesiz hissederiz kendimizi. Sanki bütün dünya bize küsmüş bir başımıza kalmışız gibi. Ve bi ayet yeter bazen bütün yalnızlığımızı almaya. ” Rabbin seni ne bıraktı ve ne de sana darıldı.”(Dûha 3. Ayet) Rabbim her zaman benimle ama yine de bir anlık gafletle ümitsizliğe kapılıp birilerinin yokluğundan dolayı yalnızım diyorsan; ” Ben size yetmez miyim? ” (Zümer 36. Ayet) diyor Allahû Tealâ… Hala yalnız mısınız?
2. Her Zorlukta Bir Kolaylık Vardır
Hayat her zaman planladığımız gibi gitmiyor. Türlü türlü zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Çok büyük bir dertle karşı karşıya kaldığımızı ve herşeyin bittiğini düşündüğümüz zamanlar da oluyor. Hiçbir şeyin bu dertten bizi kurtaramayacağını, çaresizlikle sonumuzun geldiğini düşünürken; ” Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.” (İnşirâh 5./6. Ayet) ayeti; Allah’ ın zorluklarla beraber kolaylığı da kullarına sunduğunun kanıtı olduğu gibi, asla karşımıza çıkan dertler karşısında ümitsizliğe kapılmamızın da gerekçesidir.
3. Her Hale Şükretmeli
Dönem dönem maddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Hatta bazen büyük bir maddi kayıp yaşayabilir; yıllarca çalışıp yaptığımız her şeyi bir anda kaybedebiliriz de. İşte o an kendimizi sıfır noktasında hissederiz. Düştüğümüz bu hal bizim için bir yıkım adeta. Hayattan tüm ümidi keseriz, artık her şey bitmiştir, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. “Yoksa sizden öncekilerin başına gelenler sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlar öyle darlıklara ve zorluklara uğradılar ve öylesine sarsıldılar ki, peygamber ve onunla beraber iman edenler, ‘Allah’ın yardımı ne zaman?’ diyecek hale geldiler. Haberiniz olsun, Allah’ın yardımı yakındır.” (Bakara 214. Ayet) Demek ki hiçbir şey bitmemiş Allah bizi kolaylıkla müjdelemektedir.
4. Allah’tan Ümit Kesilmez
Hayattaki imtihanlardan biri de hastalıktır. Bazen bu imtihan en yakınımızla karşımıza çıkar. Tıbbın da yetersiz kaldığını, artık yapacak birşey kalmadığını düşünürüz. Düştüğümüz bu ümitsizliğe öylesine kapılırız ki bırakın hastayı kendimizi bile teselli edemez hale geliriz. “(Resûlüm) Kulumuz Eyyub’ u da an. O Rabbine: Doğrusu şeytan bana bir yorgunluk ve eziyet verdi, diye seslenmişti…Katımızdan bir rahmet ve akıl sahiplerine bir öğüt olmak üzere, ona tekrar ailesini ve geçmiş olanlarla bir mislini daha vermiştik.” (Sâd 41./43. Ayet) Unutmayalım ki; Hz. Eyyup çok ağır bir hastalığa yakalanmış, malını ve ailesini kaybetmişti. Tüm bunlara rağmen yine de sabredip, ümitsizliğe düşmeyip Allah’a böyle dua etmişti.
5. Allah’ tan Gelene Razı Olmalı
Bir şeyin olmasını çok isteriz. Allah onu gerçekleştirdiğinde çok mutlu olacağımızı düşünürüz. Allah istediğimizi vermeyince de üzülürüz. Tüm ümidimizi ona bağladığımız için; ‘Bu dileğim kabul olmadı daha hiçbir şey istemem’ dediğimiz zamanlar da olmuştur. İstediğimiz şeyin hakkımızda hayırlı mı? ya da şimdi mi gerçekleşmesi gerektiğini bizler bilemeyiz ki. “…Olabilir ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysa ki o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysa ki o sizin bir kötülüktür. Allah bilir, siz bilemezsiniz.” (Bakara 216. Ayet) Ne demiş Hz. Mevlana; ” Allah’ın verdiği de, vermediği de imtihandır.” Bize düşen tüm imtihanlara karşı hazırlıklı olup, Allah’ tan gelen herşeye razı olmaktır.