Bilim adamları beynin yeni sinir hücreleri üretemeyeceğini düşünüyorlardı. Alkol kullanımı ve aşırı stres gibi faktörler sonucu nöronlarınızı öldürdüyseniz, eyvah. Tabi bu algı 1998’deki çalışmalarla değişti. Araştırmacılar ölmek üzere olan insanlarda yeni sinir hücreleri bulunduğunu keşfettiler. Görünen o ki, beyniniz (genç veya değil) yeni sinir hücreleri üretebiliyormuş.
Zihin gelişiminde en önemli unsurlardan birisi de nasıl beslendiğiniz. Ne yediğiniz genellikle sağlıklı nöronların üretilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca nöron uçlarını canlı tutarak, beyin esnekliğini sürdürmenizi sağlıyor. Eğer hafızanızın kötü olduğunu düşünüyorsanız, doğru besinler bu konuda size destek olabilir.
Bilim adamları ne yediğinizin büyük oranda sizi etkilediğini keşfettiklerinden beri, her türlü besinle ilgili bilgiler alıyoruz. Her çeşit besin, vitamin, mineral, bitki ve onların kombinasyonları ile ilgili çelişkili analizler var. Buna rağmen, araştırmalar eski zamanların bilgeliğini ortaya çıkarıyor: “Yuttuğun şey seni daha zeki ve daha mutlu yapar (ya da daha aptal ve hüzünlü)”
1. Zerdeçal
Peki, bu Hindistan kökenli baharat beyninize yardımcı olacak mı? Zerdeçala sarı rengini veren kurkumin adlı madde aktioksidan özellik gösteren bir enzimi aktive ediyor. Bu enzim de plak oluşumlarını engelliyor. Ayrıca iltihap önleyici özelliği olan zerdeçal kanser ve doku sertleşmesiyle de mücadele ediyor.
2. Safran
Safran depresyonla savaşıp, aynı zamanda öğrenme ve hafıza yetilerini geliştiriyor. “Journal of Ethnopharmacology” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre safran küçük ve orta dereceli depresyonu tedavi etmede en az Prozac kadar başarılı.
3. Adaçayı
Türkiye’de şifalı bitki olarak kabul gören adaçayı kuvvetli bir antioksidan ve iltihap önleyici. Adaçayında bulunan maddeler Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların içerikleriyle büyük benzerlik gösteriyor. “Pharmacological Biochemical Behavior” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre sadece 50 mikrolitre (yani 1 litrenin 20000’de biri) kadar adaçayı yağı hafızayı önemli ölçüde geliştiriyor.
4. Tarçın
Tarçının kokusu bile zihni açıyor. Hatta tarçın içerikli sakızlar bile hafızayı, dikkati ve odaklanmayı geliştiriyor. Tarçın harika bir baharat. Şeker seviyesini düzenliyor, kan ve lenf kanseri hücrelerinin çoğalmasını önlüyor, trombositlerin pıhtılaşmasını engelliyor , antimikrobik özellik göstererek enfeksiyonları önlüyor.