Her insanın ayrı bir yüzü, ayrı bir huyu, ayrı bir kişiliği vardır. Kimileri atak, kimi tembel, kimi çalışkan, kimi güler yüzlü, kimi somurtkandır. Bir bireyin kişiliğini hareketleriyle, sesleriyle, tutumlarıyla, bakışlarıyla, görünüşleriyle anlayabiliriz. Bunların yanı sıra el yazısı da kişilikten ipuçları vermektedir.
Her harfi tek tek iyice belirlenmiş, apaçık, okunaklı bir yazı titizliği, dikkatli ve içten biri olduğumuz ifade eder. Sıkışık bir yazı, ihtiyat veya çekingenlik, cimrilik ve çekingenlik bir kişiliği ifade eder. Dik yazı, içine kapalı, kendini denetletmeyen bir kişiliği ifade etmektedir. Bu kişilik analizini grafoloji bilim dalı incelemektedir. Kişiliği öğrenmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan bir taneside el yazısıdır. Fakat yazıyla kişilik belirlemek için uzun yıllar deneyimlerden geçilmesi gerekmektedir. Ancak bu deneyimler sonucu kişiliği anlayabiliriz.
Yazı kendimizi yansıtmamamızı sağlayan bir iletişim aracıdır. Tıpkı dil gibi gibi başkasıyla iletişim girmemizi sağlar. Yöneldiği kişiye, ilettiği içeriğe ve yazının durumuna göre çeşitli görünüşlere bürünebilir. Grafoloji bu özellikler üzerinde oluşmaktadır. Kullandığımız biçimiyle yazı birbirine bağlayarak sözcükleri, satırları, sayfaları meydana getiren harflerden oluşur. Bu öğeleri uzamsal yönlendirme yasası düzenler. Harfi yukarı çeken her şey düşünceyi, imgeyi, akıl ve şiire bağlar. Aşağıya doğru uzanan her şey, maddeye, toprağa, bedensel hazza doğru gider. Sola doğru giden her şey, geçmişe bağlılık, içe dönme ve içe bakış belirtisidir. Sağa doğru giden her şey, başkasına, oluşuma doğru yönelir. Dışa açılma ve dış dünyayla ilişkiler kurma kolaylığına tanıklık eder.
Harfin başlıca öğeleri gövde, kuyruk, bacaktır. Gövde kişinin benliğini, yaşamını ve var oluşuyla ilişkiyi, şimdiki zamanı temsil eder. Küçük ise kendi içine kapanmanın, büyük ise bir açılma ve coşkunluk gereksiniminin belirtisidir. Sözcüklerin arasındaki aralık grafologlar tarafından düşünme ritminin yansıması olarak ele almıştır. Normal kabul edilen aralık iki harf gövdesi kadar olan aralıktır. Dört tür yazı şekli vardır. Seyrek yazı, satırlar arasındaki iyi bir açıklık dağılımını gösterir. Yoğun yazı sözcüklerin ve satırların birbirine geçtiği yazıdır. Aralıklı yazı sözcük ve satır arasında bırakılan büyük açıklıkları belirgindir. Dalgalı yazı bir aşağı bir yukarı doğrultuda yazılan yazıdır. Buda karaktersiz bir yapının ifadesidir.