Çok basit şeyleri unutuyor musunuz? Konsantre olmakta zorlanıyor ya da diğer insanların hafızalarının sizinkinden daha iyi olduğunu mu düşünüyorsunuz? Endişelenmeyin. Kimi zaman stres ya da anksiyetenin zihinsel kapasitenizi köreltebileceğini ve hatta yetersiz beslenmenin bu alanda sorunlara yol açabileceğini hatırlayın.

Beyninizi bir kas olarak düşünün. Egzersizle geliştirilebilen bir kas. Hafızanızı geliştirmek her zaman mümkündür ve bunu nasıl yapacağınızı size aşağıda anlatacağız.

1. Düzgün Beslenme Hafızanızı Geliştirir

Düzgün beslenme iyi bir hafıza sahibi olmanın temelidir; bu sebeple yemeklerinize aşağıdaki meyve, sebze ve diğer temel gıdaları dahil etmekle başlamak önceliğiniz olmalıdır:

  • Muz
  • Ceviz
  • Elma
  • Somon ve alabalık
  • Bira mayası
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Keten tohumu
  • Buğday tohumu
  • Sarımsak
  • Soğan
  • Kuşkonmaz
  • Yulaf
  • Mercimek
  • Biber
  • Narenciye

2. Rutinden kaçının

Hafızanın en tehlikeli düşmanlarından biri rutindir. Her gün aynı şeyleri yapmak ve haftadan haftaya aynı adımları takip etmek beyninizin uyarı, teşvik ve motivasyon almasını durdurur.  Bu uyarı monotonluğu bilginin işlenmesinin yavaşlamasına yol açar ve yeni bilgilerin alınmasını zorlaştırır.

Çözüm? Her gün farklı bir şey yapın. Tabii ki hepimiz sorumluluklarımızdan gelen bir rutini izlemek zorundayız ancak her gün en az iki saat boyunca bu rutine ara vermek hafızanızın zayıflamasını engelleyecektir.

3. Her güne Küçük Zihin Egzersizleri

Hafıza oyunları oynamayı deneyin. Ofisinizde, okulunuzda, spor salonunuzda merdivenleri sayın. Bir plaka gördüğünüzde, aklınızda tutun ve iki saat sonra ne olduğunu kendinize sorun. Arkadaş veya akrabalarınızın telefon numaralarını ezberleyin. Bir şarkı veya şiir ezberleyip ertesi günü aklınızdan söylemeye çalışın.

4. Ne Yaptığınıza Odaklanın

 

Bazen otomatik hareket ederiz. Sabah kalkar, saçımızı tarar, kahvaltı eder ve evden çıkarız. Telefonunuzu nereye bıraktınız? Araba anahtarları nerede? Bu gayet normaldir. Şu andan itibaren, ne yapacağınıza odaklanın, anın ve bulunduğunuz yerin farkına varın; yavaş yavaş hafızanızın nasıl geliştiğini göreceksiniz.

5. Bir Şeyi Hatırlamak İstediğinizde Onu Görselleştirin

Ev anahtarlarınızı nereye bıraktığınızı hatırlamak istediğinizi düşünelim; böylece ihtiyaç duyduğunuz anda nerede olduklarını biliyor olacaksınız. Ne yapabilirsiniz? Anahtarları girişteki masanın üzerine bıraktığınızı hayal edin, görselleştirin. Şimdi de çalışma arkadaşınızın doğum gününü hatırlamak istediğinizi düşünün: üzerinde o tarih yazılı olan takvim parçasını hayal edin.

En etkili hafıza görsellerin eşlik ettiği hafızadır.

6. Hafıza Çağrışımları

 

Aslında bu çok basittir, ve neredeyse bir oyuna benzer. Hafıza çoğu zaman çağrışımla çalışır. Örnek ister misiniz? Bu sizin başınıza mutlaka daha önce de gelmiştir: Bir şeyin kokusunu alırsınız ve bu koku sizi doğrudan hayatınızdaki belli bir ana götürür veya bir şarkı duyarsınız ve anında geçmişten bir duygu, bir görüntü veya bir söz aklınıza gelir.

Örneğin, bir sonraki doktor randevunuzu hatırlamak istiyorsanız, bununla ilgili bir çağrışım yapın: 10. gün saat 9’da (bir elinizdeki on parmağı ve yeğeninizin yaşını düşünebilirsiniz).

7. Bilgiyi Düzenleyin

Hafızanızda hatırlamak istediğiniz bilgiyi düzenlerseniz çok daha etkili olacaktır. Örneğin, markete gittiğinizi ve alışveriş listenizi yanınıza almayı unuttuğunuzu varsayalım. Bu herkesin başına gelmiş bir durumdur. Peki ne yapabilirsiniz? Yapmanız gereken ilk şey süt ürünleri, meyve, baklagiller, temizlik, banyo gibi market bölümleri bazında hızlı bir yoklama yapmak için mutfağınızı ve her bir mutfak dolabını görselleştirmektir.

8. Stresi ve Negatif Düşünceleri Düzenleyin

 

İnsanların devamlı size “Ne kötü bir hafızan var” demesine ya da daha da kötüsü bu cümleyi devamlı kendinize tekrarlamaya belki de alışıksınız. Peki bunun neye sebep olduğunu biliyor musunuz? Bunu yaratıyor ve etrafınızı bununla kaplıyorsunuz, kötü hafızanız için sorumluluğu üstünüze alıyorsunuz ve böylece unutkanlığınız aklanmış oluyor.

Bugünden başlayarak, şunların farkına varın:

  • Hafıza “zihin egzersizleri” yaparsanız geliştirilebilecek bir kastır.
  • Endişe ve stres hafızanın en kötü iki düşmanıdır.
  • Hafızanızı güçlendirmek için, motive olmanız ve üzerinizde hiç baskı hissetmeden her zaman ne yaptığınızın farkında olmanız gerekmektedir.

9. Beyninizi Uyarın

Kitap, dergi, gazete okuyun, günlük yazmaya başlayın ya da hatta yeni bir dil öğrenin.Günlük olarak beyin egzersizi yaparak hafızanın temel işlevlerini geliştirmiş olursunuz. Aynı zamanda sizi daha aktif hale getirecek ve en iyisi de olası dejeneratif hastalıklara karşı sizi koruyacaktır.

10. Temiz Havanın Tadını Çıkarın, Deşarj Olun

Her gün açık havada bir saat huzurlu vakit geçirmelisiniz: yürüyüş yapabilir, bisiklet binebilir veya köpeğinizi gezdirebilirsiniz. Koku, his, sesler gibi müthiş uyarılar alacağınız için temiz hava kafanızı boşaltır ve sizi deşarj eder… Tüm bunlar sizi rahatlatır ve sonsuz miktarda sizi rahatlatmaya yarayan endorfin salgılamanızı sağlar. Günün küçük detaylarını kafanızda çözüme ulaştırmak için huzurlu bir yürüyüş gibisi yoktur.