Tatilde birçok öğrenci denize ya da spor okullarına koşarken bazıları da enstrüman eğitimi almayı tercih ediyor. Fakat bu konuda aileler hata yapabiliyor. ‘Çocuğum hangi enstrümanı çalsın’ ya da ‘kimden kurs alsın’ diye aklınızda soru işaretleri varsa bu haberi okumanızı tavsiye ederiz.

Öğrencilerin dört gözle beklediği yaz tatili başladı. Tatil kimi çocuklar için deniz, kum, güneş, kimileri için bol bol oyun, kimileri için de memleket demek. Birçok çocuk da yaz okullarında değişik aktivitelerle tatilini geçiriyor. Birçoğu da enstrüman öğrenmek için kursların yolunu tutuyor. Gerek sanat hassasiyeti kazanmak, gerek karakterine olumlu etkisi gerekse dış dünyanın kötülüklerine karşı koruyucu olması bakımından müzik ve enstrüman eğitimi çok önemli. Yalnız bu kursların bir kısmı çocuklar için başarılı geçerken birçoğu da hüsranla neticeleniyor. Bunun farklı sebepleri var elbette. Yanlış enstrüman seçiminden, yanlış kurs ve öğretmen seçimine kadar yapılan hatalar ileriye dönük büyük sıkıntılara sebebiyet veriyor. Öyle ki kimi çocuk müziğe ve enstrümana ilgisi olduğu halde yanlış tercihler yüzünden ömrünün geri kalan kısmında bir daha eline enstrüman almıyor. Üstelik sadece enstrüman konusunda değil yetenekli olduğu birçok alanda da bu başarısızlık yüzünden isteksiz olabiliyor.

Veliler bu sorunlarla çocuklarının karşılaşmaması için biraz ince eleyip sık dokumak zorunda. Özellikle öğretmen ve enstrüman seçimi çok önemli. Kulaktan dolma bilgilerle ya da sadece fiyatı baz alınarak seçilecek bir kursun yarardan çok zararı olacak çocuğunuza. Yani bedava sirke baldan tatlıdır mantığının bu konuda çok hatalı bir düşünce tarzı olduğun bilmekte fayda var. Öte yandan çok pahalı olan da her zaman iyidir anlamına gelmiyor. Eğer çocuğunuzun bir enstrüman çalmasını istiyorsanız öncelikle okuldaki müzik öğretmeninden ya da bu konuda yetkin birinden bilgi ve görüş desteği almakta fayda var. Uzmanların bu konudaki uyarılarını sizler için derledik. Bu uyarıları hesaba katıp atacağınız adımlar çocuğunuzun hayatına olumlu olarak yansıyacak.

 

Enstrüman konusunda ısrar etmeyin

Eğer çocuğunuz bir enstrüman çalmak istiyorsa, ona bu konuda baskı yapmayın. Örneğin gitar öğrenmek isteyen bir çocuğa zorla piyano eğitimi vermek onun için büyük bir zorluk olacaktır. Eğer enstrüman konusunda bir tercihi yoksa onu bir enstrümana yönlendirebilirsiniz. Ancak bu yönlendirmeyi yaparken de bir uzmandan destek almakta fayda var. Çünkü enstrüman tercihini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Örneğin fiziksel özellikler bile buna etki ediyor. Parmak yapısı, boy, vücut yapısı gibi etkenleri de dikkate alıp seçim yapmalı.

Tercihler ihtiyaca göre yapılmalı

Hem enstrüman hem de öğretmen tercihi ihtiyaca göre yapılmalı. Öncelikle şuna karar vermelisiniz. Çocuğunuz bir müzisyen olmak istiyor mu? Ya da siz onun bir enstrümantalist olmasını istiyor musunuz? Bu çok önemli bir soru. Eğer cevabınız evet ise çok önemli bir yolculuğun başındasınız demektir. Çünkü iyi bir eğiticiden iyi bir enstrümana kadar seçimleriniz önemli. Eğer bunu bir hobi olarak görüyorsanız ona göre tercihlerinizi yapmalısınız.

Her müzisyen iyi öğretici değildir

Çocuğunuz bir müzisyen ya da enstrümantalist olmak istiyorsa ya da siz öyle olmasını istiyorsanız, mutlaka iyi bir öğretmenden ders almasına dikkat edin. Özellikle konservatuar mezunu, enstrümanına vakıf, tercihen o enstrümanla ilgili bölüm bitiren eğiticileri tercih edin. Eğitimcinin pedagoji eğitimi varsa bu da önemli bir tercih sebebi olacaktır. Bu konuda referans çok önemli. Daha önce konservatuarlara öğrenci yetiştiren isimler öncelikli tercihiniz olmalı. Bütçeniz özel dersi kaldıramıyorsa bu konuda rüştünü ispat etmiş kursları araştırmalı ve onlara yönelmelisiniz.

Enstrüman seçimine dikkat

Bu konuda yapılan en büyük hatalardan biri de enstrüman tercihi konusunda. ‘Nasıl olsa daha bilmiyor iyice öğrensin ondan sonra daha kalitelisini alırım’ mantığı ile ucuz, basit ve ses yönünden oldukça kötü enstrümanlar tercih ediliyor. Oysa ki bu yanlış bir düşünce. Uzmanlar seçilen enstrümanın profesyonel olmasa da en azından orta kalitede alınmasını tavsiye ediyor. Çünkü kötü bir enstrümandan çıkan sesler zamanla çocuğun kulağına yerleşiyor. Normal olanı o zannediyor. Akordundan çalımına kadar kötü enstrüman, çocuk için büyük bir zorluk. Bunun için kurs başlamadan enstrüman almak yerine bu seçimi eğitici gözetiminde yapmalısınız. Onun yönlendirmeleri sizin için yararlı olacaktır.

Sabırlı olun

Enstrüman eğitimi sabır gerektiren bir süreç. İlk başlarda hemen her öğrenci zorlanır. Çocuğunuz ‘ben galiba başaramayacağım’ diyorsa ona destek olun. Bunun uzun bir süreç olduğunu ve başarabileceğini anlatın. Bir de çocuğundan daha sabırsız olan ve ondan bir anda harikalar yaratmasını bekleyen aileler var. Bu da sakıncalı bir davranış. “Çalamıyorsun, beceremiyorsun ya da çalışmıyorsun” şeklindeki baskılar hayatını olumsuz yönde etkileyecektir.

Konserleri takip edin

Öğrenme sürecinde konserlerin çok önemli bir etkisi olacağını unutmayın. İlgilendiği enstrümanda isim yapmış müzisyenlerin konserlerine birlikte gitmeniz olumlu etkileyecektir. Onları sahnede izlemek ve enstrümanlarına olan hakimiyetlerini görmek çocuğunuza bu süreçte artı bir istek verecektir. Ayrıca o sanatçıların albümlerini almak, imzalatmak ve hediye etmek de onu sevindirecek ve öğrenim sürecine katkıda bulunacak.