Doğum sırası, bir çocuğun kardeşlerine göre erken ya da geç doğması durumunu ifade eder. En büyük, ortanca ya da en küçük şeklinde sınıflandırması olur.
Tıpkı aile içerisinde farklı nesillerin birbirinden farklı inançları ve deneyimleri olduğu gibi, aynı anne babaya sahip olsa da farklı zamanlarda ve koşullarda doğan çocukların da yaşam deneyimleri değişiklik gösterebilir.
Birçok araştırma doğum sırasının kişinin hayatı boyunca etkisini gösterebileceğini ve kimi durumlarda bu kişinin, kardeşlerinden daha çok, kendisi ile aynı doğum sırasına olan insanlarla daha benzer olabileceğini göstermiştir. Örneğin, ortanca bir çocuk kendi küçük kardeşindense başka bir ailedeki ortanca çocuk olan bir arkadaşıyla daha ortak yönlere sahip olabilir.
Doğum Sırası Çocukları Nasıl Etkiler?
Aileler çocuklarını yetiştirirken her yeni çocukta yeni ebeveynlik stillerini deneyebilirler. Bir öncekinin getirdiği tecrübeyle çocuklarına yaklaşımları da farklılaşabilir. Bu yaklaşımın neticesinde farklı zamanlarda doğan çocukların ailede edinecekleri roller ve kendilerine olan yaklaşımlar farklılaştığı için bu çocukların karakterleri de bu duruma göre değişim gösterecektir. Örneğin, toplum tarafından da bilinen doğum sırasına göre çocukların şu özelliklere sahip oldukları düşünülür.
En büyük çocuklar; İlk doğan çocuklar oldukları için daha fazla liderlik özellikleri taşıyabilirler. Ayrıca bağımsızlıklarına ve kendi özerkliklerine daha önem verirler ve daha olgunca davranırlar.
Ortanca çocuklar; İlk çocuktan sonra doğan ama en küçük olmayan bu çocuklarla ilgili yapılan araştırmaların güvenilirlikleri sıkıntılı olsa da bu çocukların yaratıcılık ve sosyal iletişim becerileri konusunda daha iyi oldukları söylenebilir.
En küçük çocuklar; Ailelerin sahip oldukları en son çocuklar olduklarından, ailelerin yaklaşımı dolayısıyla bu çocuklar yaşından daha az olgun davranışlar sergileyebilirler ve ergenliğe, yetişkinliğe giriş dönemlerinde kendi yaşıtlarına göre daha fazla sıkıntı yaşayabilmektedirler.