TEOG’da yerleştirme puanları belli oldu. Öğrencilerin mesleki geleceğini yakından ilgilendiren lise tercihleri 15 Temmuz’da başlıyor. Tercih işlemlerinde her ayrıntının önemi var.
Lise taban puanlarının nasıl şekilleneceği öğrenciler ve veliler tarafından merak ediliyor. Bakanlık, YEP’i http://teog2016.meb.gov.tr/ adresinden öğrencilerin erişimine açtı. Okulların taban puanları bu adresten öğrenilebilir. Adaylar bu adrese TC kimlik numaralarını ve doğum tarihlerini yazarak giriş yapabilecek. Öğrencilerin hem TEOG puanının yüzdelik dilimlerdeki karşılığına hem de ilgi alanına göre kendilerine bir yol çizmesi gerekiyor.
Öğrenciler https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında “Tercih Yapmak İstiyorum” ve “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonlarını görecek.
Özel okula kayıt yapmaya karar veren öğrenciler “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım” butonunu işaretleyecek. Özel okul kayıtları 14 Temmuz’a kadar sürecek. Bu tarihe kadar bir özel okula kayıt olmayan öğrenciler nakil döneminde bir devlet okulunu tercih edebilecek.
Tercih formu, MEB tarafından yayınlanan okum tercih kodları yazılarak doldurulmalı. Öğrenciler, yerleştirmede 25 okula kadar tercihte bulunabilecek. Tercih formu okul yönetimi tarafından onaylandıktan sonra, formda herhangi bir düzeltme yapılamıyor. Bu sebeple tercihlerin doğru yapılması hayati önemde.
Tercihini bir devlet okulundan yana kullanacak olan öğrenciler MEB tarafından yayınlanan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu -Ek 1”i dolduracak. Bu form veli tarafından imzalanacak ve 15-25 Temmuz tarihlerinde herhangi bir ortaokul müdürlüğüne teslim edilecek. Okul müdürlüğü, tercih işlemlerini bu forma bağlı kalarak veli adına yapacak. Okul tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecek. Tercih işlemi bireysel olarak “https://e-okul.meb.gov.tr” internet adresinden de yapılabiliyor. Bireysel olarak internet üzerinden yapılan tercihler de mutlaka okul müdürlüklerine onaylatılmalı. Aksi takdirde geçersiz sayılır.
Liselere yerleştirme işlemleri okul kontenjanları ve öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puan’larına (YEP) göre yapılıyor. Eğer bir kontenjana iki eşit YEP’li öğrenci başvurursa sırasıyla;
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) yüksek olana,
Sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) yüksek olana,
Tercih sırasına,
Özürsüz devamsızlık sayısının azlığına,
Yaşı küçük olana öncelik veriliyor.
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 8 Ağustos’ta “http://www.meb.gov.tr” ve “https://e-okul.meb.gov.tr” adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler, sonuçları TC kimlik numarası ve doğum tarihiyle öğrenebilecek.
Öğrencilere ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek. Yerleştirme işlemi sonunda öğrencinin okula gidip ayrıca kayıt olmasına gerek yok.
Yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir okula yerleşemeyen adaylar için 3 dönem halinde nakil ve yerleştirme işlemi uygulanacak. Öğrenciler, 9-15 Ağustos, 19-23 Ağustos, 26-31 Ağustos tarihleri arasında 3’er tercihle nakil başvurusu yapabilecek.
Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek. Yine “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım” butonunu işaretleyen ve 9 Eylül’e kadar herhangi bir özel ya da devlet okuluna kayıt yaptırmayan öğrenciler de açıköğretim kurumlarına yerleştirilecek.
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine yerleşebilecek. Bir sınıfta özel eğitimli öğrenci sayısı 2’yi geçmeyecek.
Tercih listesinde sıralamayı okulun puanına değil yüzdelik dilimine göre yapmak daha isabetli olur. Çünkü okulların puanları tercih edilebilirlik oranı, sınavın zorluk-kolaylık derecesi, kontenjan değişikliği gibi durumlara göre değişebilir.
Okulların kontenjanının geçen seneye göre artması, okul puanının düşmesine; kontenjanın azalması okul puanının artmasına neden olabilir. Okulların kontenjanlarını geçen seneye göre karşılaştırarak tercih yapmak daha isabetli olur. Okul kontenjan listeleri www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde görülebilir.
Bütün meslek liselerinde 9. sınıfta ortak dersler işleniyor. Alan seçimi 10. sınıfta yapılacak.
Alan belirlerken 2016 YEP puanı ve 9. sınıf karne notu esas alınacak.
Öğrenci 8. sınıfta meslek tercihi yaparken aslında mesleği değil, gideceği okulu seçecek. Dolayısıyla evine yakın olan meslek lisesini tercih etmesinde yarar var. Örneğin “raylı taşıtlar” alanını okumak isteyen öğrencinin 9’uncu sınıfta o bölümü içeren meslek lisesinde okumasına gerek yok. 9’uncu sınıfta evine yakın bir meslek lisesinde okuyup 10. sınıfta “raylı taşıtlar” alanı içeren liseye geçebilir.
-MEB “ALO 147” hattına danışılabilir.
-Tercih döneminde MEB tarafından 81 ilde Tercih Danışmanlığı Komisyonu kurulacak.
-Rehber öğretmen ve dershane öğretmenlerine de danışılabilir.
MeydanGazetesi