Hamilelik bir kadının hayatında yaşayabileceği önemli tecrübelerin başında gelir. Hamilelik süreci başlı başına bir gelişim, değişim, zenginleşme ve zorluklarla başa çıkma deneyimidir. Kadınlar bireysel olarak büyük değişiklikler yaşarlarken yanlarında partnerleri varsa beraber de büyük değişiklikler yaşarlar. Tüm kimliklerinin yanında bir de ebeveynlik kimliğini edinen kişiler birçok psikolojik değişim yaşar.
Yazımızın devamında bu dönemde yaşanan psikolojik değişikliklere dair temel bilgiler bulabileceksiniz. Bunlara başlamadan önce hamilelikte psikolojik problemler yaşamanın son derece olası olduğunu belirtelim. Hissettiğiniz huzursuzluklar ve rahatsızlıklar için doktorunuza danışıp yardım almak konusunda çekimser davranmamanızı şiddetle öneririz.
İlk üç aylık dönemde yaşanan psikolojik değişimler: Bu dönemde yaşanan değişiklikleri fark edemeyebilirsiniz ama bu değişmediğinizi göstermez. Anne adayları bu dönemde bebeklerini kaybetme korkusu yaşayabilirler. Bu dönemde düşük yapma riski %20 lerde olduğundan bu oranın içinde yer alıp almayacağınızdan endişe duymanız son derece normaldir. Daha önceden düşük yapmış kişilerin bu kaygıyı daha yoğun yaşaması beklenir. Kaygılarınızın kontrolü için doktorunuzla işbirliği içinde olmalısınız.
İkinci üç aylık dönemde yaşanan psikolojik değişimler: İlk üç aylık dönemdeki kaygı ve stres azaldıktan sonra bu dönemde duygusal değişimler görülmeye başlanır. Yaşanan duyguların yoğunluğu anne adayları için yeterince zorlayıcıdır. Duygusal değişiklikler hormonal değişikliklerden etkilendiğinden tüm hamilelik boyunca sizi etkileyebilir. Bu dönemde hamileler aldıkları kilolar dolayısıyla kendilerini rahatsız hissedebilirler. Bunların yanı sıra bazı kişiler partnerlerine daha bağımlı hale geldiğini hissedebilirler. Çünkü daha çok ihtiyaçları ortaya çıkar ve yanınızdakilerin size yardım etmeye istekli olmasına ihtiyaç duyarsınız.
Üçüncü üç aylık dönemde yaşanan psikolojik değişimler: Son üç aylık dönemde hamileler belirgin fiziksel değişikliklerle başa çıkmaya çalışırlarken doğum yapmayla ilgili kaygıları yükselebilir. Erken doğum yapma kaygısının yanı sıra 9. aya girildiğinde doğum sırasında yaşanılabilecek olumsuzlukları düşünen hamileler kaygıya kapılabilirler. Bu dönemde partneriniz, aileniz ve arkadaşlarınızdan gelecek ekstra dikkate ihtiyaç duyabilirsiniz. Kaygılarınız hakkında kendiniz rahatlayamıyorsanız onların telkinleri sayesinde sakinleşebilirsiniz.
Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti
(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.