Sınav mevsimi geldi çattı. Milyonlarca öğrencimiz Haziran ayında farklı sınavlara girecek. Öğrencileri, aileleri ve öğretmenleri yakından ilgilendiren bu sınavlar aynı zamanda büyük fırsatları da beraberinde getiriyor.
Sınava kadar neler yapılmalı?
* Uzun zamandır sınavlara hazırlanıyorsunuz. Bu süreçte değişik çalışmalar yaptınız. Ancak bu çalışmalar sonrasında öğrendiğiniz bazı bilgileri unutma ihtimaliniz her zaman söz konusudur. Çünkü kişi, öğrendiklerinin % 70ini 1 saat içinde, % 80ini de bir gün içinde unutabilir. Bu nedenle sınavların çok yaklaştığı bu zaman diliminde tekrar çalışmalarına önem vermelisiniz. Bu çalışmaları yaparken deneme sınavlarından elde ettiğiniz sonuçları göz önünde bulundurmalı, bu sınavlarda yapamadığınız soruların geldiği konuları gözden geçirmelisiniz. Sınava çok az zaman kaldığı için bu süreçte, hiç bilmediğiniz veya çok iyi bildiğiniz konulara zaman harcamamalısınız.
* Her işin başı sağlıktır. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Bu nedenle sınava kadar, ve sınavdan önce sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz. Futbol, güreş gibi sakatlanabileceğiniz sportif etkinliklerden bir süreliğine uzak durmalısınız. Mevsim şartlarına dikkat etmeli, grip veya nezleyle sonuçlanabilecek durumlara dikkat etmelisiniz. Dondurma gibi sağlığınız, riske atabilecek gıdaları yemekten sınava kadar kaçınmalısınız.
* Fiziksel sağlığınız kadar, ruh sağlığınıza da dikkat etmelisiniz. Bu bağlamda, sizi üzecek, moralinizi bozacak, sizi gerilime sokacak, zihninizi gereksiz yere meşgul edecek, çalışma isteğinizi kıracak olaylardan uzak durmalısınız. Bu sonuçları doğuracak televizyon programlarını izlememelisiniz. Ailenizle ve arkadaşlarınızla gerilimler yaşamaktan kaçınmalısınız.
* Sınav kaygınsının en önemli nedenleri arasında belirsizlik ve bilgisizlik gelmektedir. Bu bağlamda sınav hakkındaki belirsizlikleri ortadan kaldırmaya, sınav hakkında her türlü bilgiyi edinmeye çalışmalısınız. Bunun için de sınava gireceğiniz binayı, sınav salonunu; hatta oturacağınız sırayı mutlaka önceden gidip görmelisiniz. Çıkmış soruları incelemeli, soru tiplerini tanımaya çalışmalısınız.
* Sınav günü, sınavın yapılacağı binaya nasıl ulaşacağınızı alternatifli olarak planlamalı, hatta bunun uygulamalarını yapmalısınız.
Sınav gecesi ve sabahı neler yapılmalı?
* Sınav kaygısını giderme amacıyla veya başka nedenlerle ilaç kullanma konusunda bilinçli olmalısınız. Doktorunuzun vermediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız.
* Ailenizle konuşarak, midenizi bozabilecek veya sınavda sizi rahatsız edebilecek gıdalardan uzak durmalısınız. Sınavda etrafınızı rahatsız edecek yiyecek maddelerinden de kaçınmalısınız.
* Bazı öğrencilerimiz sınav gecesi ders çalışmaktan rahatsız olurlar. Bazıları ise sınav anına kadar çalışmak isterler. Araştırmalar, bu konuda, öğrencilerin kendilerini nasıl rahat hissedeceklerse öyle davranmalarının en doğru yaklaşım biçimi olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, sınavdan önceki gece çalışıp çalışmamak sizin tercihinize bağlıdır. Ancak sınavdan önceki gece uykunuzu iyi almanız gerekir. Dolayısıyla, en geç 11.30da uyumalısınız.
* Her zaman yapılabileceği gibi, sınavdan önceki gece de yatmadan önce dua edebilir, Allahtan her şeyin hayırlısını isteyebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki her konuda olduğu gibi sınav konusunda da gayret bizden; lütuf, ihsan, başarı Allahtandır.
* Sınav sabahı zamanında kalkmalısınız. Bu konuda ailenizi önceden uyarmalısınız. Sabahleyin zamanında kalkabilmek için gerekli önlemleri almalısınız.
* Bilimsel araştırmalara göre, suyla temas etmek, insanı rahatlatır. Bu bağlamda, hava şartları müsaitse, sınav sabahı sabah kalktığınızda duş alabilirsiniz. Bu mümkün değilse, en azından abdest alabilirsiniz. Rahatladığınızı hissedeceksiniz.
* İnsan beyni oksijene, suya ve kan şekeri dediğimiz glikoza ihtiyaç duyar. Beynin gıdaları bu maddelerdir. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Ayrıca, sınava giderken yanınıza su, şeker, çikolata, meyve suyu, kuru üzüm, bisküvi gibi gıda ve içecekler alabilirsiniz.
* Sınavda fiziksel rahatlık da çok önemlidir. Bu nedenle sınavda rahat edebileceğiniz, kendinize ve başkalarına saygınızı yansıtan temiz kıyafetler giymelisiniz. Vücudunuzu sıkan, terleten, kaşındıran kıyafetler ve ayaklarınızı sıkan ayakkabılar giymemelisiniz. Kıyafet seçiminde hava durumunu da dikkate almalısınız.
* Sınavın yapılacağı binaya gitmeden önce, daha evden çıkarken; hatta sınav salonuna girmeden önce tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz.
Sınav Herşey Değildir
Sınavlar önemli fırsatlardır. Ancak sınav, her şey değildir. Kişi, hayatı boyunca başka fırsatlarla da karşılaşır. Bu nedenle gerek çocuk gerekse aile, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdikten sonra artık sabır ve şükür makamını tutmalıdır. Çünkü kişi için nasipten ötesi yoktur. Bizim ve çocuğumuz için neyin daha iyi olduğunu Allah bilir. Bu bağlamda Allahtan kendimiz ve çocuğumuz hakkında hayırlı olanı istemeliyiz. Ancak asla ümitsizliğe kapılmamalıyız. Bir kapı kapanırsa başka bir kapı açılır. diye düşünmeliyiz.