Üniversite tercihleri başladı. Adaylar, bundan sonraki 4-5 yılını geçireceği ve mezun olduktan sonra da hayatı boyunca yapacağı mesleği seçme telaşında. Bu aşama da en az sınavdaki kadar dikkat ve özen gerektiriyor. Bu dönemde en çok yapılan hataları bakın uzmanlar nasıl anlatıyor.
1- Her yıl milyon üzerinde üniversite öğrencisinin YGS-LYS’ye başvuru yaptığı gözönüne alındığında tercih hatalarının başına üniversitelerin ve bölümlerin ayrıntılı bir biçimde araştırılmadan karar verilmesini koyabiliriz.
2- Adaylar sınav sonuç belgesini doğru yorumlayamayabiliyor. Sonuç belgesinde yazan puan türlerini, yerleştirme puanlarını ve başarı sıralarını birbirine karıştırabiliyorlar.
3- ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu adaylar tarafından kesinlikle incelenmiyor. Hatta kılavuzun ÖSYM’nin sitesinde olduğunu dahi bilmeyenler çıkabiliyor.
4- Kılavuz incelenmediği için yükseköğretim programlarının özel koşulları da okunmuyor. Bu yüzden özel koşul gerektiren bölümlerle ilgili sıklıkla hata yapılabiliyor.
5- Bazı adaylar başarı sırasına göre değil de, puana göre tercih yapılacağını sanıyor. Oysa kılavuzda yazan yükseköğretim programlarının başarı sıraları dikkate alınmalı.
6- Adayların birçoğu hangi durumda Ortaöğretim Başarı Puanı’nın kırılacağını bilmiyor.
7- Üniversite sayısı çok arttığı için devlet ve vakıf üniversiteleri birbiriyle karıştırılabiliyor. Tercih ettiği üniversitenin vakıf üniversitesi olduğunu bilmeyip, ücret ödemek zorunda olan ya da öğrenimine devam edemeyen öğrenciler olabiliyor.