Mutsuz insanların çok net ve açık olarak 8 belirgin özelliği vardır. Herkes zaman zaman negatif düşüncelere kapılabilir. Bu negatif düşüncelerle başa çıkabilme şeklimiz ise sonucunda bize özgüven veya korku, umut veya umutsuzluk, üstünlük veya mağdurluk, zafer veya yenilgi getirir.
Yapılan pek çok araştırma sonunda görülmüştür ki negatif düşünce şekli insanların hem sağlığını hem de mutluluğunu etkilemektedir. Şimdi sırasıyla mutsuz ve negatif ruh halinde olan insanların en belirgin 8 özelliğine bakalım.
Cesaret kırıcı iç konuşmalar
Kendi kendimize, iç sesimizle yaptığımız olumsuz konuşmalar özgüvenimizi sarsar, performansımızı düşürür, potansiyelimizi azaltır ve başarısız olmamıza yol açar. Eğer kendinize sürekli ‘yapamam’, ‘bunun için yeterli değilim’, başaramayacağım’ gibi şeyler söylüyorsanız, bundan hemen vazgeçin. Bir arkadaşınız size hep ‘Yapamayacaksın, başaramayacaksın, sen yapamazsın’ gibi şeyler söylese, onunla arkadaş olmaya devam eder misiniz? Kendi zihninizde bunu yaparak, kendinizle düşman olmayın.
Negatif varsayımlar
Mutsuz insanlar, hiç düşünmeden otomatik olarak bardağın yarısını boş görür. Trafik, kar yağmur yağması gibi hava koşulları veya ödenmesi gereken faturalar mutsuz insan için çok büyük derttir. Oysa bunlar olumlu veya olumsuz durumlar değildir. Nasıl mı? Mutlu ve bardağın yarısını dolu gören birisi için kalabalık ortamlar, rahatça müzik dinleyebileceği bir zaman oluşturur. Yağmurlu veya karlı bir gün; evde, ne zamandır istediği bir filmi izlemek veya kitap okumak içi fırsattır.
Kendini başkalarıyla karşılaştırmak
En sık rastlanan belirtilerden biri, kendini başkalarıyla karşılaştırmak ve bunu yaparken kendine haksızlık etmektir. Benden daha çok arkadaşı var, benden daha güzel, benden daha başarılı vs gibi. Bunlar sadece kıskançlık ve olumsuz duygular yaratan ve insana hiç bir fayda sağlamayan düşüncelerdir. Ve bu düşünceler özgüven eksikliğine, depresyona ve asosyalliğe sebep olur.
Geçmişi düşünüp üzülmek
Geçmişimiz, ondan bir şeyler öğrenelim diye vardır. Orada sıkışıp kalalım diye değil. Bunu yaptığımız sürece önümüze bakamaz, yeni fırsatları değerlendiremez ve gelişemeyiz. Olanı değiştiremeyiz ama olacakları değiştirme gücümüz var.
Başkalarını yüceltmek
Mutsuz insanların belirgin özelliklerinden biri de başkalarını, çok yüce varlıklarmış ve kusursuzlarmış gibi yüceltmektir. Bunun yanında da elbette kendilerini aşağılamaktır. Onların sahip olduğu her şeyden sizde de olduğunu hatırlamalısınız.
Başkalarını suçlamak
Bu insanlar, hayattaki başarısızılıklarını, sağlık sorunlarını, ekonomik durumlarını hep başkalarına bağlarlar ve suçu başkalarına atarlar. Başkalarını suçlamak, insana kendini kurban gibi hissettirir. Suçlanan kişilerin, sizin ne düşündüğünüz veya onları neden suçladığınız hakkında fikirleri bile olmayabilir. Bu düşünce sadece size zarar verir ve başarılı ve mutlu olmasını günden güne zorlaştırır.
Kendini affedememek
Herkes hata yapar. Ama başarılı insanlar, yaptıkları hatalardan ders çıkartır ve şimdi o hatalar sayesinde çok daha güçlü olduğuna inanır. Eğer sürekli olarak yaptığınız hataları düşünüyorsanız, mutsuz olmak için devamlı kendinize mesaj gönderiyorsunuzdur.
Başarısızlık korkusu
Çoğunlukla mükemmelliyetçi insanlar hata yapmaktan korkar. Ve mükemmelliyetçilik insanı mutsuz eder. Her zaman kusursuz şeyler yapmak zorunda olmadığınızı ve sadece basit bir insan olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.
Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti
(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.