Araştırmalara göre, kahve ve kafein ile ilgili son yapılan bilimsel araştırmalara göre günde 2-3 fincan kahve, içenlerin zihinsel performansı artıyor, depresyona girme riski düşüyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Derneği (EFSA) ile Hemşire Sağlık Çalışması’nın yaptığı çalışmalara göre, orta düzeyde kahve tüketmek hafıza ve mantıklı düşünme üzerine olumlu etki ediyor. Ayrıca Ulusal İlaç Bağımlılığı Kuruluşu NIDA’ya göre kafein, nikotin ve alkol gibi bağımlılık yapabilecek maddeler arasında yer almıyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Derneği (EFSA)’ya göre, 1 kupa kahve içerisindeki kafein miktarının dikkat ve uyanıklığı artırıyor. Bu uyarıcı etkisine rağmen kafeinin beyin haritalama teknolojisi ile yapılan değerlendirmelerinde, vücutta gösterdiği etkinin bağımlılıkla ilişkili olmadığı gözlemleniyor. Aynı zamanda Ulusal İlaç Bağımlılığı Kuruluşu NIDA’ya göre kafein, nikotin ve alkol gibi bağımlılık yapabilecek maddelerin listesinde bulunmuyor.
Kahve ve kafein ile ilgili yapılan son bilimsel araştırmalara göre düşük ve orta düzeyde kafein almak endişe seviyesini düşürürken mutluluk hissini yükseltiyor. Hemşire Sağlık Çalışması’nın 50 bin 740 kadın üzerinde yaptığı çalışma günde 2-3 fincan kahve içen kadınların günde 1 fincan kahve tüketenlere oranla yüzde 20 daha az depresyona girdiğini gösteriyor. Ayrıca doğal bir antioksidan kaynağı olan kahve, içerdiği kafein sayesinde halsizlik ve uyuklama gibi semptomların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.
Fiziksel aktiviteye başlamadan önce tüketilen kahvenin ise dayanıklılığı artırdığı da ortaya konuyor. Kahve verdiği keyfin yanı sıra canlandırıcı etkisiyle, hayatına sağlık katmak isteyenlerin de yardımcısı oluyor.