Çiftler Gerçek İletişimi Tercih Eder
Çok değil bundan on yıl önce; akşam eve gelindiğinde eşler ailecek muhabbet yaşarken, günümüzde ise evdeki her bir birey bilgisayar başında zaman geçiriyor. Bu da aradaki sevgi bağının kopmasına neden oluyor.
Eşlerden birinin sosyal medya sitelerinde fazla dolaşması, diğer tarafın gözüne batıyor ve eşine kuşkuyla bakmasına yol açıyor. Eşinin şifrelerini kırarak yapılan özel alana müdahaleler de ilişkide çatışmalar oluşturuyor. Bazı çiftler ise birbirlerini bir dedektif gibi sosyal medyadan takip etmeye başlıyorlar, iletişim ve güven duygusunun yerini şüphe ve bireysellik alıyor.
Eskiden eşinizin başkasına ilgi duyduğunu ya da başkasının eşinize, sevgilinize ilgi duyduğunu anlamak çok kolay değildi. Fakat sosyal medya sayesinde insanların hayatlarıyla ilgili neredeyse bütün detayları paylaşmasıyla her şey herkesin gözleri önünde yaşanmaya başlandı. Haliyle aldatan kadın ya da erkek suç üstü yakalanıyor. Tabi bunun yanında gizlemeyi başaranlarda var. Bu kişiler evli dahi olsalar kendilerini bekar olarak tanıtıp sanal aileler bile kuruyorlar.
Ülkemizde sosyal medya kullanan çiftler kıskançlık ve ihanete çözüm olarak kendilerince yeni kullanım alışkanlıkları geliştirmişler. Mesela, bazı çiftler ortak sosyal medya hesabı açarak ve bu hesaptan özellikle birlikte çektirdikleri fotoğrafları paylaşarak arkadaş listelerine adeta bir mesaj veriyorlar: ‘Biz mutlu bir çiftiz‘.
Sosyal medyada birlikte mutluluk pozları veren birçok çift aslında ilişkilerinde sorunlarla baş etme yöntemi olarak sosyal medyayı kullanmaktadır. Dışarıya karşı mutlu gözükerek çatışmalı duygu durumundan ve yüzleşmeden uzak kalmaya çalıyorlar.
Gerçekten mutlu çiftler sevgileri ve ilişkileri ile ilgili sık sık paylaşımlarda bulunmazlar, ilişkilerini kendi içinde kendi olgunluğunda yaşarlar.
Çiftlerin birbirinin duygularını önemsemek, dinlemek, fikirlere saygılı olmak, beraberliğe inanmak ve çözümü hedeflemeleri, sağlıklı bir evlilik için temel kuraldır.
Genelleme yapmak, akıl okumaya çalışmak, rekabet, tehdit, alaya almak ve sorunları geçiştirmek ise evliliğe zarar veren en büyük tehlikeler arasındadır. Sosyal medya ise sorunlu ilişkileri daha savunmasız hale getirir.
Sosyal medya, evlilik sorunlarında bir neden değil, sonuçtur. İlişkisi, evliliği kötü giden çiftler sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih ederken, eşini gün boyu özleyenler ise akıllı telefon, tablet ve bilgisayardan uzak durmayı, gerçek iletişimi tercih ediyorlar.