Yaz aylarını geride bıraktığımız bu aylarda psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlığımızın artmaya başladığını yavaş yavaş fark ediyoruz. Kimimizde basit bir yorgunluk ve kırgınlık haliyle beliren sonbahar yorgunluğu kimimizde daha zorlayıcı bir çökkünlük haliyle başlayan ve yavaş yavaş beliren depresyon halini almaktadır.

Sonbahar yorgunluğu ya da depresyonunun gerçek nedeni henüz bilinememekte ancak bahar aylarında bazı rahatsızlıkların gerilemesi sonbaharla birlikte yinelemesi sebebiyle meşhur serotonin hipotezini akla getirmektedir. Uzmanlara göre güneş ışının azalmasıyla azalan serotonin başta yeme ve uyku bozuklukları, enerji ve istek azalması gibi yüzünü gösteriyor. Kısa sürede basit bir yorgunlukmuşçasına tolere edilebilirken uzayan şikâyetlerde muhakkak bir uzman yardımı almalarını öneriyor.

Kimler daha sonbahar depresyonuna daha yatkın?

Aşırı evhamlı, kaygılı, suçluluk duygusunu sık yaşayan hayır diyemeyen ve gereğinden fazla sorumluluk taşıyan kişilerde depresyon riski artıyor.

Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?

Şimdi kendinizi test edin

1-Uyanınca kendimi yorgun hissediyorum, daha uzun saatler uykuya ihtiyaç duyuyorum.

2-Gece uyku düzenim bozulduğunu hissediyorum gece saatlere kadar uyuyamıyorum.

3-Gün içinde yaptığım işe konsantre olamıyorum, ilgim hemen dağılıyor.

4-Unutkanlığım had safhada.

5-Tahammülüm azaldı. Gürültü ses vs.

6-Kendimi değersiz ve suçlu hissediyorum.

7-Hayatın oldukça sıkıcı ve anlamsız olduğunu düşünüyorum.

8-Son üç haftada nedenini bilemedim şekilde aşırı kilo kaybettim.

Eğer bu soruların yarısına evet diyorsanız ve şikâyetleriniz 15 günden fazla sürüyorsa uzman yardımı almaya ihtiyacınız olabilir. İhtiyaca yönelik  psikoterapi yöntemleriyle kısa sürede eski enerjinize kavuşursunuz.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual