Aşırı stres altında kalmaktan kaynaklanan ‘Tükenmişlik Sendromu (Burn Out)’, son yıllarda büyük artış gösteriyor. Söz konusu sendrom kişilerin yaptıkları işte heyecan duymamaları, tatminsizlik ve hizmet vermeleri gereken kişilere karşı olumsuz davranışların başlamasıyla kendini gösteriyor. Sürecin son ayağında da tükenmişlik sendromu başlıyor.

Tükenmişlik sendromunun, kamu çalışanlarında isteksizlik, yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakmaya varan eğilimler gibi durumlardır.  Tükenmişliğin 3 bileşeni vardır. Bunlar ‘Duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve başarı duygusunda azalmadır.

SOSYAL ALANLARDA ÇALIŞANLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Duyarsızlaşma, bireyin hizmet verdiği insanları sıradan bir nesne gibi görmesiyle ve bu şekilde davranması ile belirginleşir. Başarı duygusunda azalmada ise iş gereği kurulan kişisel ilişki ve diyaloglarda, paylaşımlarda, yeterlilik ve başarı duygusunda azalma ile kendini gösterir. Yapılan bilimsel çalışmalarda da görülen, genellikle insanlara yardım etmeyi amaçlayan mesleklerde daha çok ‘tükenmişlik sendromu’ görülüyor. Uzaklara kaçmak isteyen, çalışma azmi ve enerjisini kaybettiğine inanan ve pek çok kişide görülen bu tükenmişlik en fazla hekimler, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, klinik psikologlar, sağlık alanında çalışan diğer personeller, öğretmenler, polisler, avukatlar, yargıç ve gazeteciler gibi daha çok kişiler ile görüşen, işi onlarla alakalı olan meslek gruplarında görülüyor.

Bu rahatsızlığın özellikle üretken, başarılı ve gayretli çalışan bireyleri olumsuz etkilemektedir. Bu sendromun genellikle yapılan işte heyecanın azalması, tatminsizlik, hizmet vermeleri gereken kişilere karşı olumsuz davranışların başlamasıyla birlikte kendini göstermektedir.

İşe gitmek istemiyorsanız, iş yapmaktan aciz iseniz, ruhen ve bedenen kendinizi tükenmiş olarak hissediyorsanız bu hastalığa yakalanmışsınız demektir.

Gün içerisinde işin dışında olumlu etki bıraktıracak hobilere, kendisine ve ailesine zaman ayırması gerekmektedir.

Mutlaka tatil yapın.

Uykusuzluktan,

alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

Bunlar yapılması gerekenler.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual