Türkçe dersi YGS ‘de alan ayrımı yapmaksızın tüm öğrencilerin cevaplayacağı testlerden.

Anlam bilgisi sorularında başarılı olabilmek için neler yapmalıdır?

Birkaç yıldır öğrencilerin sınavla ilgili en çok yakındıkları konu Türkçe paragraf sorularıdır. Soruların uzun olduğu, karmaşık anlam ögeleri barındırdığı, soru çözülürken çok zaman harcanması yakınılan durumların başında geliyor. Bu yüzden kimi öğrenciler arasında anlam sorularına karşı bir ön yargı oluşmuş durumda. Bu yüzden 2009 yılından bu yana Türkiye geneli Türkçe netlerinde büyük düşüş görülüyor.

Türkçe sorularıyla aralarına paragraf sorularını çözmekte zorlandıkları için mesafe koyan öğrenciler var.  Oysaki Türkçe soruları az önce de belirttiğimiz gibi tüm adayların üniversiteye giriş puanının şekillenmesinde kritik bir önem taşıyor. Netlerimizin yüksek olmasını istiyorsak, iyi bir bölüm kazanmak istiyorsak bu sorulardan kaçmayarak onlarla yüzleşmek zorundayız.

Yoğun anlam bilgisi sorularını çözebilmek için kitap okumanın oluşturduğu sağlam bir altyapıya  ve denemelerle kazanılmış sınav kondüsyonuna, en önemlisi yüksek konsantrasyona (soruya yoğunlaşmaya) ihtiyacımız var.

Anlam bilgisi sorularıyla ilgili oluşmuş ön yargılarımızı mutlaka bir kenara bırakmalıyız. Anlam soruları çözülebilir sorulardır. Paragraflar çok uzun ben bunları yapamam, bunlarla vakit kaybediyorum, soruyu okurken bile unutuyorum tarzı yaklaşımlar görülebiliyor. Bu ön kabullerden ısrarla uzak durulmalı. Bu soruların üzerine kararlılıkla gidilmeli. Eğer bu sağlanırsa bu soruların çözülebilir olduğu görülür.

Uzun paragraf soruları sanıldığı gibi zor sorular değildir. Aslında bir bakıma cevabını içinde barındıran sorulardır. Bu sorularda soruyu çözebilmek için daha çok veri vardır.

  1. PROBLEM: Anlam sorularında takılmamızda en önemli etken ön kabullerimiz, ön yargılarımız.
  2. PROBLEM: Soruyu çözmek için gerekli yüksek konsantrasyonu sağlayamayışımız ve soruyu çözmek için gereken yoğunlaşmayı sağlayamayışımız. Çok dikkatli okumak kaydıyla çözülemeyecek paragraf sorusu yoktur.
  3. PROBLEM: Anlam sorularında başarılı olmamızı engelleyen üçüncü sebep kondüsyon eksikliği. Yıllardır gözlemlediğimiz durumlardan biri de bu. Ne kadar soru çözülürse – özellikle çıkmış sorular- paragraf sorularının çözüm hızının arttığını gözlemliyoruz. Özellikle çıkmış sorular üzerinde bolca antrenman yapılması gerekiyor. Sınavda zaman baskısının paniğe dönüşmesini istemiyorsak sınava antrenmanlı olarak girmemiz gerekiyor.