Bir araştırma, ‘insanın kendine yaptığı kötülüğü başkası yapamaz’ inanışını doğruluyor. Bilim insanları, kötü alışkanlıkları bırakmadaki başarıyı yine insanın kendisinin sabote ettiğini söylüyor.
Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, beyinlerimiz, başarımızın en büyük baltalayıcısı durumunda ve kendi kendini kandırmaya yol açıyor. Bunun sebebi ise dopamin. Bir ödül aldığımız zaman, beynimiz bize keyif veren bu dopamin kimyasalını salgılıyor.
Peki, kendinize önceden belirlenmiş zamanlarda yemek yeme veya erken kalkma sözü verdiğiniz zaman ne oluyor?
Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, aslında bunların hiç önemi yok, çünkü her zaman daha tatlı olan bir şeyin anısı, sürekli beyinde duruyor.
Beyin Bilimleri ve Psikoloji Bölümü Profesörü Susan M. Courtney, “Geçmiş deneyimlerimizin, ilgimizi belirli şeylere saptırdığını fark etmiyoruz” diyor.
Geçmişteki hamburgerlerin anıları aklımızı çeliyor. Çünkü beyinlerimizdeki dopamin, hamburger yeme anısını çok sabit tutuyor. Ağzımızın suyunun akması için tüm ihtiyacımız olan şey, o geçmişteki ödülün bir hatırlatıcısı. Yeni ve benzer deneyimlerin vaadi olmadan bile, zihindeki görüntü, yememe iradesini kırmak için yeterli oluyor.
Bu yüzden, bağımlılık döngülerini kırmak, zorlaşıyor. Ayrıca kendinizi bir şeyden ne kadar mahrum bırakırsanız, kışkırtıcı bir şey kendisini gösterdiği zaman, sinir sisteminizin anıları jet hızıyla beyninize yollaması o kadar muhtemel.
Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti
Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.