Cinsiyete göre yapılan araştırmalarda kadınlar arasında sıklıkla görülen psikolojik bozukluklardan birisi olarak nitelendirilen Bipolar bozukluk, özellikle iş yaşamının stresi, kariyer yolunda atılan yanlış adımlar, aile içerisindeki ağır sorumluluklar, eski adıyla Manik Depresif, yeni adıyla Bipolar bozukluğa yola açabilmekte. Aşırı stresin zaman içerisinde psikolojik açıdan yaptığı çöküntüyle birlikte anılan Manik Depresif, uzmanlara göre bireyin ruh durumundaki aşırı iniş çıkışlarla alakalı sinirsel bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bipolar bozukluğa sahip olan hastalarda saniyeler içerisinde değişen davranış biçimlerine rastlamak mümkün olabilmekte. Yalnızca iki dakika içerisinde üzgün, mutlu, karamsar, öfkeli, endişeli hallere bürünebilen Bipolar hastları bu sayede hem kendi sağlıklarını hem de etrafındakilerin psikolojik durumlarını tehdit edebilmekte.

Manik Depresifin yeni adı olan Bipolar bozukluk, psikolojik olarak etkilediği bireyin aynı zamanda fizyolojik kabiliyetlerini de kısıtlayabilmektedir. Psikolojik anlamda kendisini çoğu zaman mutsuz hisseden hasta, aşırı yükselmelerin ardından birden bire dibe vuran ruh halleri ile sürekli çöküş haline bürünmektedir. Bipolar bozukluk, günümüzde hemen hemen 50 kişiden birisinde varolan sinsi bir hastalık olarak karşımıza çıkabilmekte. Bulaşma olasılığı bulunmayan bipolar rahatsızlık genetik olak yakın akrabalar arasında görülmesiyle dikkatleri çekmekte. Yakın akrabalar arasında bipolar bozukluk riski %10-12 arasında değişebilmekte olup tek yumurta ikizlerinde hasta olmayan diğer bireyde görülme ihtimali %80-90 arasındadır.

 

Mani Durumun Belirtileri

Mani durumu olarak belirtilen aşırı inişli çıkışlı ruh halinin belirtileri oldukça ilginçtir. Birey kendisini aşırı derecede mutlu, enerjik hisseder, konuşma tonlarında yükselme, aşırı derecede hızlı konuşma başlangıçları görülebilir. Ortalama 4-8 gün arasında değişen bu belirtilerin ardından, birden bire kendisini mutsuz, hiçbir şey yapmak istemeyen bir halde bulabilen bipolar bozukluk hastaları hastalığın biraz daha ilerleyen evrelerinde faklı davranış biçimlerinde bulunabilir. Birkaç haftalık sürenin ardından konsantrasyon eksikliği, odaklanama, çabuk sıkılma, hızı araba kullanma, kendisini diğer bireylerden daha üstün görme, aşırı harcama ve cinsel isteklerde aşırıya kaçma durumları gözlenebilmektedir.

Bipolar Bozukluğun Tedavisi

Çoğunlukla depresyonla başlayan, duygulara hakim olamama durumu ilerleyen safhalarda hem manik hem de depresif psikolojik davranışlarda kendisini göstermeye devam eder. Psikiatristlere göre Bipolar bozukluğa sahip olan bireyler teşhis tanının ardından ilaç tedavisiyle bu hastalığın etkilerinden önemli ölçüde uzaklaşabilmekte. Fakat hastalığın derecesine göre iyileşme süreci bazen yıllar sürebilmektedir. İlaç tedavisinin en temel amacı ise hem manik hem de depresif durumların sayılarını azaltmaya yöneliktir. Bazı hastalarda birkaç ayda düzelebilen bipolar bozukluk bazılarında uzun yıllar sürebilmektedir. Ayrıca hastalarda ilaç kullanmama durumlarında tehlikeli olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, belirtileri farkedilen kişinin en kısa sürede psikiatri birimleri ile görüştürülmesi gerekmektedir.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual