Sinirlilik birçok kişi için istemsiz gelişen bir olaydır. İnsanlar genellikle sinirlilik halinde birçok istemediği hal ve hareketleri yapabilir. Genellikle yaptığı bu hareketlerden sonra pişmanlılık gibi durumlar söz konusu olabilir.

Sinirlenmemek İçin, Öfke Kontrol Etme

Çevrenizdeki olaylara karşı sinirlenmemek için: olaylara olumlu yönde yani pozitif bir bakış açısı ile yaklaşın. Öfke her insanda bulunan doğal bir duygudur ve bu duyguyu kontrol etmesini iyi bilmelisiniz. Olaylara karşı artan öfkeniz, çevrenizdekilerden daha çok kendinize zarar verecektir. Bu durumlarda olaylar abartılmadan çözüm yoluna gidilmelidir. Örneğin; tartıştığınız bir kişi ile olayı abartmadan, sakin ve doğru bir uslüp ile çözmeye çalışın.

Öfke sadece saldırmakla, kırıp dökmekle yenilebilecek bir duygu değildir. Bu şekilde davranmanız halinde sinirlilik hali duygularınızı aşıp, hastalığa dönüşebilir.

Sinirlilik Halinde

Öfkelenme durumunda kişi kendisine hakim olmalıdır. Yaşadığınız tatsız, kırıcı olaylar sinirlenmenize sebep olmuş olabilir.

Sinirlendikten Sonra Yapılabilecekler;

  • Ortamdan uzaklaşabilirsiniz. En azından yaşadığınız sıkıntı durumların uzaklaşmak için ortam değiştirilmelidir. Evde bir olaya sinirlendikten sonra bir süre dışarıya çıkıp hava almak size iyi gelebilir.
  • Farklı olaylara yönelebilirsiniz. Yaşadığınız kötü olayı farklı olaylar ile bastırarak öfkenizi yenebilirsiniz. Örneğin: sinirlendiğiniz bir olaya karşı sizi eğlendirecek yada sizi motive edecek etkinliklere katılabilirsiniz. İnternet aracılığı ile eğlenebileceğiniz film, video izleyebilir yada sizi motive edecek arkadaşlarınız ile görüşebilirsiniz.
  • Sakinleşmeye çalışabilirsiniz. Sakinleşmek için içinizde belirli bir sayıya kadar sayabilirsiniz. Yada derin derin nefes almaya çalışabilirsiniz.
  • Hayal kurabilirsiniz. Sinirlendikten sonra farklı olaylar üzerinden yada hayat planınız üzerinden olumlu planlar kurarak sinirlenmenizi önleyebilirsiniz.
  • Mantıklı karar vermeye yada düşünmeye çalışabilirsiniz. Sinirlendikten sonra kişi kendini haklı görüp, savunabilir. Bu durumda sadece kendinize değil, karşınızdaki kişi veya kişilere de hak verin. Mantıklı olarak olayı sonuca bağlayın.
  • Ön yargılarınızdan uzaklaşabilirsiniz. Karşılaştığınız olaylara karşı ön yargı ile yaklaşmayıp kendinize düşünmek için zaman ayırın.
  • Kendinizi teselli edin. Sinirlilik halinde kendinize moral vermeye çalışarak öfkelerinizden uzaklaşabilirsiniz.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

danismana online soru sor

onlineterapim-randevual