Modern hayatta bir yandan telefonumuza düşen mesajın sesi olsun, bir yandan twitter’da her an atılan twitler olsun neredeyse insanın oturup işine odaklanması imkansız. Bugün Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu oranları her geçen gün çocuk popülasyonunda artmakta. Peki ya yaptığı işe odaklanamayan yetişkinler? Her gün ofisten çıkıp, “Yarına yapacaklarım daha da arttı.” diye hayıflanan çalışanlar… Maalesef günümüzde dikkati toplayabilmek her zamankinden daha zor. Ama bu yazıda size sunduğumuz dikkat üzerine yapılmış psikolojik araştırmalarla kanıtlanmış dikkati toplama teknikleri ile gün geçtikçe zihninizi daha da iyi odaklayabileceksiniz.
1. Facebook’u kapatın.
Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, insan beyni hiçbir şey yapmadığı zaman (yani default modda iken) aslında birçok şey düşünüyor. Bu düşündüğü şeyler de genel olarak başka insanlar, geçmişi ve geleceği. Yine psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, insan zihninin bu modda uzun süre çalışması depresyonu tetikliyor. Çünkü başka insanları, geçmişi ve geleceği çok düşünen insanlar kendilerini başkalarıyla karşılaştırarak mutsuzluğa ve umutsuzluğa kapılıyor. Bilin bakalım bu default modu en iyi besleyen günümüz buluşu ne? Facebook. Facebook, insan zihninin hiçbir şey yapmıyor iken çalışan hali için tam bir abur cubur. Zihnimiz Facebook’ta arkadaşlarımızın resimlerini, statülerini, gittikleri yerleri bize besleyerek resmen bizim bu umutsuz halimizi besliyor. Zaten University of Michigan’da yapılan yeni bir araştırma gösteriyor ki, Facebook’ta vakit geçiren insanlar hem bir iş yapmaya daha az motive, hem de geleceğe dair umutsuzlar. Dünya’da milyarlarca insanın her gün sadık bir biçimde girdiği bu platform, aslında zihinsel sağlığımızın baş düşmanı olmasın?
2. Cep telefonunuzu sessize alın, ve çalışmaya başlayın.
Bir sinemaya gittiğinizde nasıl ki cep telefonunuzu sessize alıp, araya kadar ona bakmıyorsanız, aynı şekilde bir iş yapmaya niyetliyseniz, telefonunuzu sessize alın ve ona 1 saat boyunca bakmayın. Meraklanmayın, siz telefonunuza bakmıyorken dünya başınıza yıkılmayacak. Eğer ki mesajlaştığınız birileri varsa, onlara da odaklanmak için cep telefonunuzu kapattığınızı söyleyin, böylece bir saat boyunca telefonunuza bakmadığınız için size kızmayacaklar.
3. Her ne yapıyorsanız tamamen kendinizi verip yapın.
Doğu öğretilerinde insanın her ne iş yapıyorsa yapsın, tamamen kendini verip yaptığında yaşadığı mutluluğu ve işinden aldığı verimi vurgulayan sözler vardır. Bu tarlaya ürün ekmek olsun, masa başında yazı yazmak olsun, hatta ve hatta evde bulaşık yıkamak olsun insana bir işi verdiği tatminden bahsedilir. Örneğin, bulaşıkları mı yıkıyorsunuz? Her tabağı iyice temizlemeye, ve üzerinde hiç bir bulaşık bırakmamaya gayret edin. Suyun tabağı nasıl temizlediğine ve sizin nasıl süngeri sürttüğünüze odaklanın. Yaptığınız işi ne olursa olsun sevin. En basit işleri bile tam odaklanarak yaptıkça, dikkati toplama yeteneğiniz artıcaktır.
4. Her gün bir kitaptan belli sayıda sayfa okuyun.
Sevdiğiniz veya uzun süredir okumak istediğiniz bir kitabı seçin. Ve kendinize günün belli bir saatinde okumak için belli sayıda sayfa belirleyin. Ve o gün ne olursa olsun, o kitaptan belirlediğiniz sayıda sayfayı okuyun. Eğer o gün okumazsanız, ceza olarak ertesi gün bir önceki günün ve o günün sayfalarını okuyun ve kitap bitene kadar bu düzeni tutturun. Görüceksiniz ki bir süre sonra kitabın başına geçip ayırdığınız sayfaları okumak daha da kolaylaşacak.
5. Egzersiz yapın.
Vücuttaki ekstra enerjiyi atıp, sonrasında odaklanabilmenin en etkili yollarından biri spor veya egzersiz yapmak. Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, güne erken kalkıp sporla başlayan insanlar işlerine hem daha mutlu gidiyorlar, hem de daha iyi odaklanabiliyorlar. Sabah yapılan egzersizler vücudu çok yormamalı. Yarım saatlik bir yürüyüş, 20 dakikalık bir yoga sekansı veya bugünlerde Amerika’da çok popüler olan 7 dakikalık egzersizler güne zinde başlamanız ve sonrasında işe iyi odaklanmanız için birebir.