Anne babaların en büyük sıkıntılarından bir tanesi de yemek vakitlerinin yaklaştığında olur. Çünkü çocuklar hiçbir zaman yemek yemek istemezler. Sanki onlar doğuştan beslenmiş gibi gün boyu hiçbir şey vermeseniz dahi ben acıktım demezler. Bu durum anne baba için endişe verici olduğu kadar aynı zamanda da psikolojik olarak yıpratan bir süreçtir. Her anne ve babanın aklındaki soru işareti ise “bak diğer çocuklar ne güzel yiyor birde bizimkine bak bir şey yemiyor” cümlesidir.  Aslında bunun gibi cümleleri de daha fazla uzatmak mümkündür. Emin olun sizin anne ve babanız da sizin için aynı şeyi söyledikler ancak sizler de büyüdünüz ve bu yaşlara gelerek anne ve baba oldunuz. Bu nedenle bunun bilincinde olarak hareket etmeniz ve endişelenmemeniz doğru olacaktır.

Her çocuk küçüklüğünde ilk olarak yemek yeme ve de tuvalet alışkanlığında kontrol sağlayabildiklerini keşfeder bu onların bebeklik döneminden başlayan bir süreçtir ve yemek yemediklerinde ebeveynlerini kontrol altında tuttuklarını fark ederler. Bu yüzden de yemek yeme saatlerini her zaman zorlaştırırlar. Buradaki amaç ailenin dikkatini kendi üzerlerine çekmektir.

Anne ve babanın yemek konusundaki bu titizliğinin altında yatan tek düşünce bu şekilde daha iyi bir anne-baba imajı çizebilmektir. Bu yüzden de çoğunuza yemek yedirmeye çalışırken onunla kesinlikle iddialaşmamalısınız. Çünkü iddia aynı zamanda sizi çileden çıkaracak ve daha da çok sinirlendirecektir.

Yemek Yemiyorsa Yapmanız Gerekenler

  • Çocuğunuz yemek yemiyorsa ne kadar sinirlenseniz de ona bunu belli etmeyin. Çocuk yemek yemiyorsa önündeki dolu tabağı alın ve gülümseyerek konuşmalarınıza ya da işinize devam edin.
  • Yemek yemedi diye hiçbir zaman çocuğunuzu cezalandırmayın ya da çok yedi diye onu kesinlikle ödüllendirmeyin.
  • Yemek yemesinde ısrarcı davranmayın. Bizim annelerimizde son kaşık sendromu denen bir durum hep vardır. Şu son kaşığı alda başka vermeyeceğim cümlesi hep kullanılır bunu yapmayın.
  • Yemek yedirirken onları birbirine karıştırıp bir an önce bitirmesi gerektiğini düşünmeyin. Siz rahat bırakın o sırasıyla yemeklerini yesin. Unutmayın ki her insanın kendine göre bir lezzet anlayışı vardır.
  • Yemeği sofrada yedirin elinizde tabakla arkasından oda oda gezmeyin