Çocuklarda çişlerini tutma öğrenilmesi 3 yaşının sonunda başlamaktadır. 4- 5 yaşlarına kadar ara sıra özellikle geceleri altlarını ıslatmaktadır. İlerleyen yaşlarda bu oranın düşmesi ve bu sorunların ortadan kalkması beklenmektedir. Kimi zaman ise bu sorun devam etmekte ve çocukların uzman desteğine ihtiyacı olmaktadır. Anne babaların bu durumda çocuklarının üstüne gitmemesi ve uzman kontrolünde sorunu çözmeye çalışmalıdır.
Çocuklar büyüme aşamalarında kimi zaman duygusal sorunlar yaşanmakta bu durumda tuvalet alışkanlığının kazanılmasında olumsuz etki yaratabilmektedir. Bu alışkanlık için oluşması gereken kasların tam olarak olgunlaşmaması nedeniyle psikolojik etkiler yanında fizyolojik etkilerden de kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle sorunun kaynağı belirlenmeli, tedavi için bir uzmana başvurularak önerilenler dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.
Hastalığın Görülmesinde Etkili Psikolojik Etmenler
- Çocuklarda görülen altına kaçırma sorunu çoğu zaman stresten kaynaklanmaktadır. Bir yakının kaybedilmesi, okul ya da ev değişikliği, anne ve babanın boşanması gibi durumlardan çok etkilenen çocuklarda bu sorun daha sık görülmektedir. Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda da rastlanmaktadır. Yeni doğan bebeklere kayan ilgi nedeniyle büyük çocuklar küçük kardeşlerini taklit etmekte, altını ıslatma, biberon isteme ya da konuşmasını bebekleştirme gibi davranışlarını geriye döndürmektedir.
- Stres kaynaklı olabileceği gibi yaşanan sorunlar duygusal kökenli de olabilmektedir. Çocukların yaşadığı kaza, şok, ilgisizlik, sevgisizlik ya da tam tersine aşırı sevgi bu sorunu tetiklemektedir.
- Tuvalet eğitiminde baskı gören çocuklar altlarını ıslatmaktadır.
- Çok nadirde olsa tuvaletten korkulması durumunda da çocuklarda altlarını ıslatma sorunu yaşanabilmektedir.
Hastalığın Görülmesine Neden Olan Fizyolojik Etmenler
- Genetik faktörler bu durumu tetiklemektedir.
- İlgi kasların olgunlaşmaması alt ıslatma sorununa neden olmaktadır.
- Böbrekler ve idrar yolu rahatsızlıkları, bel kemiği ve merkezi sinir sistemi bozukluklarının görülmesi durumunda alt ıslatma meydana gelmektedir.
- Aşırı yorgunluk ya da yatmadan önce çok fazla sıvı tüketerek tuvalet ihtiyacının giderilmemesi bu soruna neden olmaktadır.
Tavisye Kitap;