Özellikle tek çocuk olarak büyüyen çocuklarda belirli bir yaştan sonra kardeşlerin kabul edilmesi oldukça zor olmakta, çocuklar tarafından istenmemektedir. Yeni bir kardeş bir çocuk için kabullenmesi en zor olan durumlardan biridir. Ailenin tüm ilgisini verdiği ve sevgi odağı olan çocukların, kardeşlerinin olmasıyla ilgi ve sevginin ona kaymasından rahatsızlık duymakta ve içten içe kıskançlık oluşmaktadır. Bebeklerin doğmasıyla birlikte vaktin büyük kısmı yeni doğan bebeğe ayrıldığından çocuklar kardeşlerinin olmasına tepki göstermektedir. Ancak dikkat edilmemesi durumunda çocuklarda anne ve babaya karşı güvensizlik, kırgınlık ve kızgınlık oluşabilmekte, içine kapanık olmalarına neden olmaktadır. Çocukların kendilerini güvensiz, desteksiz ve terk edilmiş hissetmeleri de görülen durumlar arasındadır. Kardeş kıskançlığının önlenmesinde çocukların eğitimlerine dikkat edilmelidir.

  • Öncelikle anne ve babaların bu konuda kaygılanmaması ve endişeli davranışlar sergilememesi gerekmektedir. Anne ve babalar çocuklar için model oluşturduğundan onların kaygılı ve endişeli olması durumunda çocuklar da aynı şekilde davranacaktır.
  • Büyük çocuklar hastaneye geldiğinde yeni doğan bebeği kucaklamak, öpmek gibi hareketlere yöneltmek yerine öncelikle ona sarılın ve sevginizi gösterin.
  • Büyük çocuklara tanıştırılan yeni doğan bebeklerin tanıştırılma şekli kardeş kıskançlığını önlemek için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu konuda yeni doğan kardeşinden olduğunu söylediğiniz bir hediyeyi ona verebilir, yeni doğan bebek için alınan ihtiyaçlar yanında büyük çocuğunuza da oyuncak ya da farklı hediyeler alarak sürpriz yapabilirsiniz.
  • Eğer hastanede kalıyorsanız ve büyük çocuğunuz yanınızda değilse her gün onu hastaneden arayarak onunla konuşun. Eğer mümkünse siz hastanede iken bebeği ve sizi ziyaret etmesini sağlayarak yanınızda olmasına izin verin. Ayrıca hastaneye geldiğinde sizin yatıyor olmanız ve tıbbi malzemeleri görmesinin onu endişelendirmemesi için uygun cümlelerle durumu açıklayın.
  • Kardeşinin uyuduğunu ve sessiz olması gerektiği gibi sözlerle çocuğunuzu kısıtlamayın. Çocuğunuzun yaşantısını ve ne yapması gerektiğini kardeşine göre ayarlamaya çalışmayın.
  • Kardeşini kıskanmaması için çocuğunuzu olan davranışlarınızı değiştirerek aşırı ilgili ya da hoşgörülü davranmayın. Eski kurallarınızı devam ettirin.