Beyin mükemmel bir nimet. Çalışma sistemine dair incelikleri keşfedince hayran kalmamak elde değil. İnsanlık, beyinden ilhamla depolama aletleri, hafıza kartları, bilgisayar sistemleri geliştirse de teknoloji henüz onun yanına yaklaşamadı. Bir taraftan da insan hafızası eskilerin tabiriyle nisyan ile malül. Unutmak da ayrı bir nimet ama bu yazının konusu unutmamak üzerine.

Unutmaya karşı işe yarar yöntemlerden birisi hiç şüphesiz not tutmak. İş gereği yazı, tashih, içerik oluşturma, basılı ve dijital ürün geliştirme, toplantılar, yapılması gereken iş listeleri vb gibi konular. Hal böyle olunca takip etmek gereken işler de çeşitlenerek artıyor. Not tutmanın sadece hatırlanacak şeyleri yazmak olmadığını düşünüyorum. Onun da ötesinde bu iş aslında bir kayıt altına alma işlemi. Yazıyla birlikte video, ses, görüntü ve link gibi türlerde tutulan kayıtların  en temel özelliği beynime yardımcı olması.

  • Not tutmak, yüksek ihtimalle daha sonra ihtiyacını hissedeceniz şeyleri unutmamanızı sağlıyor.
  • Biliyorum ki bir şeyi anında not almazsam o şeyi kesinlikle unutacağım. “Unutmam, aklımda, sonra kaydederim…” Bunlar herkese tanıdık gelebilir.
  • Not almayıp nasıl olsa unutmam dediğim şeyleri zamanı geldiğinde hatırlayamadığıma üzülüyorum. Fikir israfı yaptığımı düşünüyorum.
  • Nerede olursa olsun not tutmak aklıma gelen fikirlerin uçmamasını sağlıyor. Üzerinde çalıştığım bir işin geliştirme sürecinde yolda yürürken bile aklıma gelen şeyleri kaçırmıyorum. Daha sonra o işin notlarını incelediğimde sürece katkısı inanılmaz faydalı oluyor.
  • Çalışma tarzını düzenliyor.
  • Zihnin daha derli toplu çalıştığını hissediyor.
  • Herhangi bir durum öncesi kontrol listeleri oluşturmak hata yapma oranını azaltıyor. Bu, bir projeye başlarken adımları yazmak olabileceği gibi bir seyahat öncesi yapılacakları belirlemek de olabiliyor. Yeri geldiğinde bu notlar hayat kurtarıyor.

Bir ormancı için balta, bıçak, eldiven, fener, kibrit ne ise not tutmak ve not tutmaya yarayan araçlar da işte çalışanlar için o. İşi, doğal olarak da hayatı kolaylaştırıyorlar. 

Kağıt, kalem

Hızlıca yazmak gerektiğinde en pratik yöntem bu. Tutulan notlar önemliyse daha sonra bunları mutlaka dijital ortama aktarmak