YGS SINAVI ÖNCESİ ve ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSSULAR
Sevgili öğrenciler sınav öncesi aşağıdaki dikkat edilecek hususlar sıralanmıştır. Bu Bilgiler Ygs sınav öncesi zihnen sınava daha motive olmanız adına size yardımcı olacaktır. Karışılabileceğiniz Soru ve Sorunlarla Nasıl Başedeceğiniz Konusunda Bilgi İçermektedir.
1. Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri sorun.
2. Sınav başladığında ilk önce kitapçığın sayfalarının ve sayfa numaralarının birbirini takip edip-etmediğini kontrol ediniz. Eksik veya hata varsa sınav salonundaki görevlilere haber veriniz.
3. Sınavdan önce sakatlanmayla sonuçlanabilecek bazı sportif aktivitelerden, özellikle futbol ve basketbol maçlarından uzak durmalısınız.
4. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan, kişilerden uzak durmanız çok önemlidir.
5. Sınavı bir ölüm – kalım meselesi gibi gören aşırı panik arkadaşlarınızın tesirinde kalmamalısınız. Psikolojinizi olumsuz etkileyen bu arkadaşlarınızın yerine, pozitif enerji aldığınız kişilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecek ve motive edecektir.
6. Sınav akşamı belgelerinizi mutlaka hazırlamalısınız.
7. Sınavdan önceki gece çok erken uyumaya çalışmamalısınız. Daha önceki zamanlarda olduğu gibi normal yatış saatinde uyumaya özen gösterin. Erkenden uyumaya çalışmanız, sınav heyecanıyla birleşince uykunuzun iyice kaçmasına sebep olabilir.
8. Sınav öncesinde hafif bir akşam yemeği yemeğiniz ve sınav sabahında da iyi bir kahvaltı yapmanız çok önemlidir. Fakat bu kahvaltı midenizi bozacak şekilde olmamalı. Bazı aileler sınav sabahı “çocuğumun zihni açılsın” diye öğrenciye ziyafet formatında kahvaltı yaptırır. Hâlbuki bu tarz bir kahvaltı midenizi bozabileceği gibi kaygı düzeyinizin de iyice artmasına sebep olacaktır.
9. Sınava başladığınızda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu geçici bir durumdur. Birkaç soruyu çözdükten sonra bu durum ortadan kalkacaktır.
10. Sınava Deneme Sınavlarında Nasıl Başlıyorsanız ve Stratejiniz Nasılsa O Stratejiyi Bozmadan Başlayın. Ve aynı strateji sırasını koruyun.
11. Sınavın başında çok heyecanlı iseniz soruları çözmeye başlamadan önce 5-10 saniye nefes alıp-veriniz. Kendi kendinizi sakinleştirmeye çalışınız. Ve Kendinizi Motive Edecek Sakinleştirecek “Derin Derin Nefes Almak”, “Motive Eden Söz Söyleyin”.
12. Zor sorularla kolay sorular arasında puan değeri bakımından fark yoktur. Zor soruyu çözdüğünüzde de, çok kolay bir soruyu çözdüğünüzde de aynı puan değerini alacaksınız. O Nedenle Bir Soruya Takılıp Kalmayın. Zorlandığınızı Fark Edip Diğer Soruya Geçmelisiniz.
13. Bir soruyu belirli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız soru üzerinde daha fazla uğraşmayınız. Bir sonraki tura bırakınız. Sorularla inatlaşmayınız. Diğer sorulara geçiniz . Aklınız çözemediğiniz sorularda kalmasın.
14. Sınavdaki soruları sırayla çözünüz. Turlama tekniğini kullanınız. Birinci turda doğruluğundan kesinlikle emin olduğunuz soruları cevaplayınız. Size zor gelen soruların cevaplandırılmasını ikinci tura bırakınız.
15. Esas olanın bildiklerinizi yakalamak olduğunu düşünün. Bir iki tekrarla anlayamadığınız, cevabını bulamadığınız soruya bırakıp sonraki soruya bakın.
16. Uzun sorulardan korkmayın özellikle paragraf sorularından, çünkü bu tür sorular aslında iyi açıklanmıştır. Paragraf ya da parçaya bağlı sorularda önce alttaki soruyu okuyun.
17. Zaman yetmez diye bir şey düşünmeyin. Çünkü size verilen toplam süre mutlaka soruların çözümlerine göre görevlilerce hesaplanarak belirlenmiştir. Kimseye size verilenden fazla süre verilmiyor. Zaman yetmemesi soruların cevaplarını bilip bilmemeye, çabuk yada geç bulmaya bağlıdır. Bu bölümde de açıklanan test sorularını çözerken dikkat etmeni gereken kurallara uyarsanız zamanınızı da en verimli şekilde kullanmış olursunuz.
18. Cevap kağıdına işaretleme yaparken kaydırma yapmamaya özen gösteriniz. Kodlama işleminizi yine denemelerde tecrübe edindiğiniz şekilde yapın. Yeni şeyler denemek zaman kaybına neden olabilir.
19. sınavda soruların zorluk dereceleri şöyledir;
– çok kolay % 10,
– kolay % 20,
– normal % 40
– zor % 20,
– çok zor % 10
Buna göre tüm soruları cevaplamaya bilirsiniz. Bu da doğaldır. Normal +kolay+çok kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların % 70’ini başarmanız demektir. ( zaten bilinen sorular kolay demektir. )
20. Sorulardaki; özellikle geometri ve coğrafya sorularındaki şekil v.s. tekrar çizerek zaman kaybetmeyin.
21. Sınav sırasındaki dikkatiniz dağılabilir. Soruyu tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için kalemi bir süre bırakıp 5-10 sn. dinlenin. ( derin nefes alma, gözleri kapama gibi )
24. İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. Çünkü en doğrunun istendiği bir soru ise ilk seçtiğiniz ne kadar doğru olsa da en doğru olmayabilir.Doğru cevabı bulduğunuzu sanarak diğer seçenekleri okumamak sizin zararınıza olabilir.
25. Dört yanlış bir doğruyu götürür. Bu yüzden anlamadığınız soruları kesinlikle boş bırakınız.
26. Soruları çok dikkatli okuyup, anladıktan sonra cevaplayınız. Sorulara kendinizden yorum katmayınız. Soruda ne istendiğine odaklanın.
27. Soru kökü bazen “olamaz “, “değildir “, yanlıştır “, “mamalıdır “ gibi olumsuz ifadeler taşıyabilir. Zihin hep olumlu soru türlerine şartlandığı için, sorudaki olumsuz ifade gözden kaçabilir. Altı çizgili ifadeleri de dikkatlice okumanız gerekir.
28. Soruyu anlayamadığınız zaman önce soru kökünü sonra seçenekleri okuyun. Daha sonra da seçeneklerin ışığında soruyu bütünüyle inceleyin.
29. Bir sorunun cevap seçeneklerini eleyip ikiye indirdiğinizde o sorunun doğru cevabını bulma şansınız %50’dir. Kalan iki seçenek arasında tahmininizi hızlı bir şekilde yapınız ve fikrinizi değiştirmeyiniz.
30. Önceden bildiğinizi sandığınız bazı soruları hatırlamayabilirsiniz. Böyle durumlarda ümitsizliğe düşmeyiniz. Çözemeyeceğiniz soruların da olduğunu unutmayınız. Karamsar olmayınız.
31. Cevap kağıdında Kaydırmaları önlemek adına rastgele soru kitapçığından bir soruya bakıp kontrol sağlamaktır.
32. Sınav süresini son saniyesine kadar değerlendiriniz.
33. Soruların cevaplarını işaretlerken, kodlamanız da bir hata ve kaydırma olmadığından emin olunuz bu nedenle Cevaplamanız bittiğinde, cevap kağıdınızı son bir kez kontrol ediniz.
35. Sınav sonunda tüm belgelerinizi eksiksiz olarak salon görevlilerine teslim ediniz.
SINAVINIZIN SİZE GÜZEL SONUÇLAR GETİRMESİ DİLEĞİYLE.
Okan BAL
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı