Evlilik kadar boşanma da doğal bir şey. Ancak boşanma bazen karı koca kadar çocukları da ilgilendiriyor. Hatta çocukları daha çok ilgilendiriyor diyebiliriz. Çünkü eğer anne baba yeterince dikkatli olmazsa çocukta ciddi travmalara yol açabilir bu boşanma durumu.

 

Çocukta boşanmanın ortaya çıkardığı ilk düşünce ‘Ben şimdi ne olacağım?’ dır. İlk olarak gelecek kaygısı baş gösteriyor yani çocukta.  Ben nerede kalacağım? Babamı görebilecek miyim? Annem evlenirse ne olacak? Bunlar ve bunlar gibi sorular çocukların kafasını meşgul etmeye başlar.

 

Burada çocuğun psikolojisinin korunması için yapılması gereken tek şey, çocuğun olabildiğince boşanmadan uzak tutulmasıdır. Boşanmadan önce çiftler arasında çeşitli tartışmalar yaşanabilir, sürtüşmeler yaşanabilir ama çocuğun bunlardan haberi olmaması gerekir. Çocuğa boşanmayla ilgili açıklanması gereken tek şey, standartlarının değişmeyeceği, annesini de babasını da istediği zaman görebileceği, sadece artık aynı evde yaşamayacaklarıdır. Eğer bu şekilde bir açıklama yapılır ve çocuk gergin ortamdan uzak tutulursa çocuk travmayı en kısa sürede, en kolay şekilde atlatacaktır. Bu aşamada çocuğun öğretmeniyle iletişim içerisinde olmanız yararlı olacaktır. Bazen çocuğun bu dönemden daha az etkilenebilmesi için bir psikolog yardımı gerekebilir.

 

Boşanmanın çocuklar üzerinde bir etkiye yol açacağı aşikar. Ancak sadece bir çocuğun mutluluğu için bir evliliğin devam ettirilmesi sağlıklı bir yöntem değildir. Sevgi, saygı ortamının olmadığı, huzursuzlukların yaşandığı bir evde yaşamak da çocuk için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.