Dikkatinizi dağıtacak şeylerin olmadığı tamamen çocuğunuzla olduğunuz günlük oyun zamanı çocuğunuz ile ilişkinize desteği çok büyüktür. Hem ebeveynler hem de çocuklar için, bebeklikten çocukluğa geçiş farklı ve zorlu olabiliyor. Ebeveynler için, sürekli sarılıp, öpebildikleri bebeklerinin artık en sevdiği sözcük “hayır” olmuş, çocuklar ise büyük bir heyecan ile dünyayı keşfederken ebeveynlerinin sınırlarıyla da tanışmaya başlıyor. Bu süreçte çocuğunuz ile günlük oyun saatleri ve aşağıdaki öneriler ile ilişkinizi kuvvetli ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.
- Çocuğunuza sevginizi belli edin. Çocuklar her zaman fiziksel temas ile birlikte sözel olarak sevildiklerini ve desteklendiklerini duymaya ihtiyacındadırlar.
- Çocuğunuz ile zaman geçirirken dikkatiniz çocuğunuzda olsun. Bilinçli olarak bu zamanlarda endişelerinizi, düşünmeniz gereken finans konuları veya iş ile ilgili bir projeyi düşünmemeye özen gösterin. Çocuğunuz onunla vakit geçirirken farklı şeyler düşündüğünüzü aslında orada “olmadığınızı” hemen hissedecektir. Bu neden ile çocuğunuz ile vakit geçirirken bedenen olduğu kadar zihnen de orada olmaya özen gösterin.
- Çocuğunuzla her gün 15- 20 dakika “özel zaman” geçirin. Bu zamanda dikkati dağıtacak tüm uyaranları kapatın (televizyon, telefon vb.). Eğer 2 çocuğunuz var ise her ikisiyle ayrı zaman geçirmeye özen gösterin. Bu özel zamanda yapacağınız etkinliği çocuğunuzun seçmesine izin verin.
- Her gün çocuğunuza hikaye kitabı okuyun. Çocuğunuz kucağınıza veya tercih ederse yanınıza oturabilir. Kitap bittikten sonra hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz, ona açık uçlu sorular sorabilirsiniz( örn. Sence sonra ne olmuştur?Hangi karakteri en çok sevdin, en sevmediğin özelliği neydi ? vb.). Bazı çocuklar hikaye dinlerken boyama yapmak veya hareket etmek isteyebilir, çocuğunuzu sınırlandırmayın.
- Çocuğunuzun da insiyatif alabileceği oyunlar oynayın. Şarkı söylemek, dans etmek, saklambaç oynamak gibi birlikte enerji atabileceğiniz eğlenebileceğiniz etkinlikler seçin. Çocuğunuz hem sizinle oyun oynamak ister hem de oyunda aktif bir rolünün olmasını da önemser.
- Çocuğunuzdan her ayrılacağınız zaman onunla vedalaşın. Küçük ayrılıklar bile, alışverişe gitmek gibi vedalaşma olmadığında çocuğunuzu kötü hissettirir. Çocuğunuzu öpün ve ona nereye gittiğinizi ne zaman döneceğinizi söyleyin.