1.  Çocuklar oyun aracılığıyla öğrenirler.

Oyunun değerini küçümsemeyin. Çocuklar oyunla öğreniyor ve gelişiyorlar:

Bilişsel beceriler – Kendi yarattıkları bir markette matematik ve problem çözme becerilerini kullanmaları gibi

Fiziksel beceriler – Blokları dengelemek ve oyun alanında koşmak gibi

Yeni sözcükler – Oyuncak dinozorlarla oynarken ihtiyaç duydukları kelimeler gibi

Sosyal beceriler – Bir yangın söndürme oyununda birlikte oynamak gibi

Okur yazarlık becerileri – Kendi yarattıkları bir restoran için menü yaratmak gibi

2. Oyun sağlıklıdır.

Oyun, çocukların güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardım eder. Ayrıca bugün pek çok çocuğun yaşadığı obezite sorununa karşı güçlü bir araçtır.

3. Oyun stresi azaltır.

Oyun çocuğun duygusal olarak gelişmesini sağlar. Eğlencelidir, kaygı ve stres duygularının dışarı atılmasını sağlar.

4. Oyun göründüğünden çok daha fazlasıdır.

Oyun basittir ve karmaşıktır. Oyunun pek çok türü vardır: Sembolik, sosyo-dramatik, fonksiyonel ve kurallı oyunlar bunlardan sadece bazıları. Araştırmacılar oyunun pek çok yönünü araştırıyor: Çocukların oyunla nasıl öğrendiğini, açık havada oyun oynamanın çocukların sağlığını nasıl etkilediğini, ekran zamanının oyun üzerindeki etkilerini ya da okullardaki teneffüs ihtiyacını…

5. Oyuna zaman yaratın.

Ebeveynler, çocuklarının eğitiminin en büyük destekçileridir. Gün içinde, okulda ya da evde mümkün olduğu kadar fazla oyun oynayacak zamanları olduğundan emin olun. Oyun zamanı demek bilişsel, dilsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim zamanı demektir.

6. Oyun ve öğrenme bir arada gerçekleşir.

Oyun ve öğrenme iki ayrı aktivite değildir. İç içe geçmişlerdir. Laboratuarda yapılan bir fen dersi gibi düşünebilirsiniz. Oyun çocuğun laboratuarıdır.

7. Açık havada oynayın.

Kendi çocukluğunuzu sık sık hatırlayın: Kaleler kurmanızı, sahilde oynamanızı, ağaçlara tırmanmanızı, karda yokuştan aşağı kaymanızı ya da mahalledeki diğer çocuklarla oynamanızı. Aynısını yapamasanız da çocuğunuzun da açık havada çocukluk anıları olmasını sağlayın.

8. Oyun hakkında yapılan araştırmaları okuyun.

Çocuklar ve oyun hakkında sayısız makale ve araştırma var. Üstelik hepsi de oyunun yararları ve kazanımları ile ilgili.

9. Kendi oyuncu içgüdülerinize güvenin.

Çocukken oyunun size ne kadar doğal geldiğini hatırlıyor musunuz? Sıra çocuklarınızda… Onlara oyun için zaman verin ve onlara bu fırsatı verdiğinizde neler yapabildiklerini ve neleri başarabildiklerini izleyin.

10. Oyun çocuğun öğrenme ortamıdır.

Çocuklar oyun sırasında farklı alanlarda öğrendikleri şeylerin pratiğini yapar ve öğrendiklerini pekiştirir. Oyun, çocuklara öğrenme için bir yer ve zaman verir. Bir çalışma kağıdını doldurarak başaramayacakları şeyleri başarırlar. Örneğin “restorancılık” oyununda çocuklar menüler çizer ve yazar, yiyeceklere fiyat koyarlar, sipariş alırlar ve hesap getirirler. Oyun zengin öğrenme fırsatları sunar. Çocukları başarıya götürür, özgüven kazandırır.