Çocuk 2,5 – 3 yaşlarında cinsel kimliğinin farkına varmaya başlar. Bu yaşlar, tuvalet eğitimini kazanmaya başladığı dönemdir ve kendi cinsel organının farkına varır, ona dokunmaya başlar. Dokunduğunda da haz aldığını keşfeder. Ailelerin bu durum karşısında paniklemeden, cinsel kimliği keşif sırasında ona yardımcı olması gerekir.
Çocuk kendi cinsel kimliğinin farkına varmaya başladığı andan itibaren yardıma ihtiyaç duyar. Örneğin erkek çocuk, kendini keşfettiğinde annesini görür. Ama kendinde, annesinde olmayan bir şey olduğunu fark eder. Kendinde var, annesinde neden yok diye düşünür. Aynı şekilde, kendinde olan şeyin kız arkadaşlarında olmadığını görünce de kafası karışır. Burada ailelerin devreye girip açıklama yapması önemlidir. Çocuk gördükleri ve duyduklarından yola çıkarak, soru sormaya başladığında cinsel eğitimin de başlaması gerekir. Ancak çocuğa detaylı bilgi aktarmak doğru değildir. Yaş büyüdükçe daha fazla detaya girilebilir. Cinsel kimliği keşif sırasında ailelerin çocuğu yanlış yönlendirmesinin ileri ki yaşlardaki cinselliğine de olumsuz yansıyacaktır.
Kız çocuk erkek çocuk farklı mıdır?
Emme dürtüsü ile doğan bebekler, anne sütünü emmenin dışında parmak emme davranışı ile stresli olduğu durumlarda rahatlamaya çalışır. Tuvalet eğitiminin başlamasıyla birlikte de çocuk cinsel organını daha net görür, eller, keşfeder ve cinsel organına dokunduğunda haz aldığını fark eder. Ancak bu haz cinsel bir uyaran şeklinde değildir. Daha çok parmak emmenin verdiği rahatlatıcı zevke eşdeğer bir durum gibidir.
Erkek çocuklar genelde pipilerini çekiştirerek haz duygusu elde eder. Kız çocukları ise sürtünerek haz alırlar. İlerleyen dönemde ise; çocukların belirli objelerle, oyuncaklarla ya da doğrudan ellerini kullanarak genital bölgelerini uyarmaları ve beraberinde kalp atışında hızlanma, sık nefes alıp verme, kızarma, terleme gibi fiziksel belirtilerin gözlendiği durumlar, ‘çocukluk mastürbasyonu’ olarak tanımlanır. Anne babaların mastürbasyon yapan çocuğa yanlış yaklaşımları ve hatalı davranışları onun gelecekti cinsel yaşamını derinden etkileyebilir. Çocuğun merak ettiği konuların, onun anlayabileceği bir dilde anlatılması gerekir. Genelde kız çocuklarına anneler, erkek çocuklarına babalar anlatmalı. Çünkü burada bir özdeşim söz konusudur. Kız çocuk kendini anneye, erkek çocuk da babaya daha yakın hissedecektir.
Çocuğun karşı cinsle olan ilişkisinin belirli sınırlar içinde olması gerekmektedir. Örneğin, çocuklar birbirlerinin cinsel organlarını açıp kontrol etme isteği duyarlar. Bunu bir ya da iki kere yapabilirler. Ama devamlı hale gelmesi sakıncalıdır ve aile tarafından bunun yanlış olduğu çocuğa anlatılmalı. Cinsel kimlik karmaşası özellikle kız çocuklarında ortaya çıkar. Kız çocukları erkek çocukların pipilerini gördüklerinde kendilerinde olmadığını fark ederek bir yoksunluk içine girebilir. Ama ileriki zamanlarda bu karmaşıklık ortadan kalkar ve kendilerini kadın olarak nitelendirmeye devam eder. Erkek çocuklarda da benzer bir durum olabilir. Çok fazla anneleriyle bir arada olurlarsa, onu taklit etmeye kalkarlarsa ya da en yakın arkadaşları bir kızsa ve onun gibi davranmaya çalışırlarsa bir cinsel kimlik karmaşası yaşanabilir.
Anne-baba nasıl davranmalı?
Çocuk kendi cinsel kimliklerinin farkına vardıktan sonra anne babanın dikkatli olması, çocuğun yanında giyinip soyunmamaları, birlikte banyo yapmamaları veya çocuğun onlarla beraber yatmaması gerekiyor. Böyle durumlarda çocuk, cinsel kimliğinde sapma gösterebilir. Örneğin erkek çocuk, annesi giyinip soyunurken annesine özenebilir ve kendi cinsel kimliğinin farkına varmayabilir. Bu tip cinsel kaymalar çoğunlukla çocuğun ilk cinsellik deneyiminde karşımıza çıkar. Eğer erkek çocuğu çok fazla feminen tavırlar sergiliyorsa veya kız çocuğu rahatsız edici düzeyde maskülen tavırlar takınıyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.
Çocukta utanma duygusunu aile geliştirir. Eğer aile cinsellik kötü bir şeymiş gibi davranırsa veya bu konuda tamamen sessiz kalırlarsa, çocuk kendi içinde bunun konuşulmayacak, kötü bir şey olduğu düşünür. Gizli gizli kendi bulmaya çalışır. Bu yolla da yanlış bilgiler edinebilir. Örneğin; cinsel organıyla oynayan çocuğa sık sık uyarıda bulunmak yerine, “hadi gel birlikte bir faaliyet yapalım” diyerek, çocuk fark etmeden ilgisini başka bir şeye odaklamak da daha yararlı olur.
Çocukların sağlıklı bir cinsel yaşam sürebilmeleri için, ailelerin onları doğru bilgiler ile yönlendirmeleri gerekiyor…