Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanlarının 2018 TYT ile ilgili derslere göre yorumları aşağıdaki gibidir.
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanlarının 2018 TYT ile ilgili derslere göre yorumları aşağıdaki gibidir.
Türkçe: Türkçe sorularının soru kökleri, dil bilgisi ve anlam oranları açıklanan örnek TYT ve ÖSYM’nin geçmiş yıllardaki sınavlarına benzerdi. Yazım kurallarından 3 soruya yer verilmesi dikkat çekici. Paragraf sorularında, öğrenci üzerinde oluşan zaman baskısı işleri zorlaştırmış olabilir. Sınavdaki anlam soruları gerek uzunluk gerekse yoğunluk bakımından okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler için zorlayıcı olmuştur.
Matematik: Matematik için ilk izlenim soruların açıklanan örnek TYT sorularına benzediği yönünde. Okuduğunu anlamaya ve yorumlamaya dayalı, çok fazla bilgi istemeyen ama verilen bilgiyi yorumlayıp oradan çıkarım yapılmasını hedefleyen sorular.
Soruların zorluk derecesi ortalama. Ayrıca uzun metinli ve çok işlemli olduğu için genel olarak adaylar süre sıkıntısı yaşadılar.
Geometri soruları ise yayınlanan örnek sorularla paralellik gösteriyor. Şekilli ve öğrencinin daha fazla analiz yapmasını gerektiren sorular sorulmuş. Şekil ve metin arasındaki ilişkiyi görmek gerektiği için soruların zaman alıcı olduğu söylenebilir.
Fizik: Fizik soruları günlük hayata dair temel kavramları irdeleyen ve müfredat dahilinde açık, anlaşılır sorulardan oluşmuştur. Kırılma sorusu Fizik bölümünde diğerlerine göre ayırt edici bir soru olarak nitelendirilebilir.
Kimya: Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Dikkatli bir öğrencinin çok rahatlıkla yapabileceği sorular.
Biyoloji: TYT Biyoloji soruları örnek olarak açıklanan TYT sorularında olduğu gibi 9. Sınıf ve 10. Sınıf üniteleriyle sınırlandırılmış. TYT Biyoloji zorluk derecesinin beklediğimiz düzeyde olduğunu ve ortalama bir öğrencinin de soruları rahatlıkla yanıtlayabileceğini söyleyebiliriz.
Tarih: Sorular YGS’de çıkan soru tarzlarıyla benzerlik gösteriyor. Görsellik üzerinden yorum yapmayı gerektiren bir soru sorulmuş. İki soru paragraf üzerinden yorum yapılarak çözülebilir. İki İnkılap Tarihi sorusu basit bilgi sorusu olarak sorulmuş. Tarih sorularında genel olarak öğrencilerin zorlanmadığını söyleyebiliriz.
Coğrafya: Bir mekan olarak dünyayı tanıma soruları sorulmuş. Müfredata uygun ve yapılabilir nitelikte sorular. Daha önceki sınavlara benzer. Çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorular.
Felsefe: Bilgiyi ölçen bir soru olmakla birlikte genel olarak yoruma dayalı sorulardı. Soruların içinde geçen kişi isimleri ve kavramlar önyargı oluşturup sorunun zor algılanmasına sebep olacak nitelikteydi. Paragraflar çok uzun değildi. Felsefe bilgisi çok iyi olmayan öğrencilerin zorlanacağı tarzda sorulardı.