Öfkeli Sinirli Çocuk
Öfke nöbeti, çocukların herhangi bir şeyin yapması engellendiği zaman gösterilen güçlü ve olağanüstü kızgınlık olarak açıklanır ve bu durum her yaşta görülebilmektedir.
Bu davranış şekli genellikle 18 ay ile 3 yaş arasında ortaya çıkmakla birlikte, 5-6 yaşa kadar da görülebilmektedir.
Hangi karakter eğiliminde olursa olsun, hemen her çocukta öfke nöbetini tetikleyen bazı şeyler vardır. Başlıca sebepler;
– İlgi çekmek istemek,
– Sahip olamayacağı bir şeyi istemek,
– Bağımsız olduğunu ispat etmeye çalışmak,
– Kıskançlık ve inatçılık,
– Yorgunluk ve açlık olarak görülebilir.
Elbette ki, bu kriz anlarını tamamen yok etmek mümkün değildir. Çocuğun gelişim süreci içerisinde aile bireyleri ve diğer kişiler ile belli başlı konularda çatışma yaşaması da doğal bir süreçtir.
Ancak çocuğun neden öfkelendiğini doğru bir şekilde analiz edip, davranışını olumluya dönüştürebilmek ve bu kriz anlarını en aza indirmek de mümkün.
Neler Yapılabilir
– Olayları çocuğunuzun bakış açısından görmeye çalışın. Bazen çocukken neler hissettiğinizi düşünmek çocuğunuzun neler hissettiğini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
– Anne-babalar tarafından yaramazlık olarak görülen bazı davranışlar, aslında çocuğun gelişim süreci içinde normal olan bir davranıştır. Bu durumda ailenin çocuk üzerinde fazla baskı kurması öfke krizlerine yol açabilir.
– Aile içerisinde uygulayacağınız kuralların az sayıda ve anlaşılır olması, çocuğunuzun bu kuralları aklında daha kolay tutmasına ve daha kolay uyum sağlamasına yol açacaktır.
– Çocuğunuzun hasta veya yorgun olduğu dönemlerde davranışlarına karşı daha toleranslı olabilirsiniz.
– Çocuğunuz güzel davranışlar sergilediğinde onun bu davranışlarını takdir etmek, benzer davranışları tekrarlaması için onu teşvik edecektir.
– Çocuğunuzun sizin davranışlarınızı taklit ederek yaşamı öğrendiğini unutmayın. Sizin sorunların çözümü karşısındaki tutumlarınız onun da davranış şekillerini belirleyecektir.
– Çocuğunuzun mümkün olduğunca ne giyeceği veya ne yiyeceği konusunda seçim yapmasına izin verin. Bazı şeylerin kendi kontrolünde olduğunu görmek onu biraz daha rahatlatacaktır.
– Çocuğunuzun talep ettiği bir şey için “hayır” diyecekseniz, nedenleri ile birlikte açıklayın.
– En başta “hayır” dediğiniz bir şey için, daha sonraki taleplerde kabul etmemeniz önemlidir. Çünkü çocuğunuz ona boyun eğeceğinizi kısa sürede anlayacaktır ve hayır dediğiniz her şey için sizi zorlayacaktır.
– Çocuğunuzun yapmamakta ısrar ettiği bir davranışı karşısında, olayın akışını ters yöne çevirmek için şakanın gücünü kullanmayı tercih edebilirsiniz. Araba koltuğuna oturmak istemediğinde, “O halde araba koltuğuna ben oturayım, sen de arabayı kullan” diyerek koltuğa tırmanmaya çalışabilirsiniz.
Tüm bu önerilerimize ek olarak, çocuğunuzla mümkün olduğunca rahat ve eğlenceli zaman geçirmeye bakın. Birlikte zor bir gün geçirdiyseniz, parka veya yürüyüşe çıkmak ikinize de iyi gelebilir.