ÖSYM tarafından uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavları’na (YGS) başvurular başladı.

Kılavuzdaki dikkat çeken değişiklikler şöyle;

  1. Sınavlar 5 lira zamlandı: Adaylar geçen yıla göre YGS’ye ve LYS’lere katılmak için 5’er lira daha fazla ücret ödeyecek.  Geçen yıl 50 lira olan YGS ile her biri 30 lira olan LYS ücretlerine 5’er lira zam geldi. YGS’ye girmek isteyen adaylar bu yıl 55 lira, her bir LYS için ise 35 lira ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti 15 lira. Diğer işlemlerin ücretlendirilmesi ise geçen yıl ile aynı şekilde olacak. Başvuru hizmeti ücreti 3, sınavsız geçiş başvuru ücreti 15, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yeniden şifre edinme ücreti 5, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden fotoğraf güncelleme ücreti ise 10 lira ödeyecek.
  2. Bu sen adaylar önce sisteme başvuruyu gerçekleştirecek daha sonra; sınav/sınavsız geçiş ücretini yatıracak. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin İnternet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini ilgili bankaya yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.
  3. Bu sene mezun meslek liseleri ek puandan yaratırlarken son sınıfta olanalar ek puandan yararlanamayacaklar. Meslek liseli adaylardan ek puan hakkından  Mart 2012’den sonra kayıt yaptıran adaylar  yararlanamayacaklar. Buna göre  bu sene ilk kez sınava girecek  sınıf öğrencileri 15-30 puan kaybı yaşayacaklar. Örneğin, İmam Hatip Lisesi mezunu bir öğrencinin ilahiyat fakültesine yerleştirilirken obp puanı 0.18 katsayıyla çarpılırken, bu sene yeni mezun olacak İmam Hatip Lisesi öğrencisinin obp 0,12 katsayısı ile çarpılacak. Buna göre, genel lise mezunu bir aday ile imam hatip lisesi son sınıf ta okuyan bir adayın ilahiyat fakültesine girmede obp’lerinin  çarpılacağı katsayıları 0,12’de eşitlenmiş oldu.  Puan kaybının adaya yansıması ise şöyle olacaktır. Örneğin, 2015 yılında YGS-4 puan türünden 400 ek puanla ve 34 bin 700 başarı sırasında olan bir aday aynı netlerle ek puan almaksızın ortalama 25 puan eksiği ile 375 puan alacak ve başarı sırası ise 66 bin 500’lerde olacaktır. Yani adayın alacağı puan aralığına göre başarı sırası değişim göstermekle birlikte 400 yerleştirme puanına sahip olan adayın başarı sıralaması kaybı ortalama 31 bin olarak gerçekleşecektir. Bu puan farkı yerleştirme puanı düştükçe daha da artacaktır.
  4. Başvuru ücretleri kredi kartı ile ÖSYM’nin resmi internet sayfasından “ödemeler” sekmesinden yapılabilecek
  5. ÖSYM’nin vereceği geçici şifre hemen değiştirilmeli, kaybedilmemeli ve kimseyle paylaşılmamalıdır. Bu şifre il ÖSYM’nin yapacağı tüm sınavlarda ve tercihlerde kullanılabilecektir.