1 milyon 600 bin adayı ilgilendiren Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) adayların alanlarına göre gireceği 5 farklı sınav var. Bu yılki ilk sınav 18 Haziran’da sosyal bilgiler sorularından oluşan LYS-4 testi. Bu testte Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu/Din Kültürü soruları yer alıyor.
TARİH: KOLAY ÖĞRENİLİR, ÇABUK UNUTULUR!
LYS tarih soruları YGS’ye göre daha çok bilgi içerikli. Bundan dolayı konuların detaylı bilinmesi önemli. Konular tam anlaşılmadan soru çözümüne geçilmemesi gerekiyor. Hikayeleştirme mantığı kullanıldığı takdirde diğer derslere göre daha kolay öğrenilebilir. Ancak kolay öğrenme özelliği aynı zamanda çabuk unutulmaya da sebep olabiliyor. Öğrenilen bilgilerin unutulmaması için bol bol soru çözmek, tekrar yapmak gerekiyor. Ezberi iyi olanların başarılı olacağı bir sınav.
TÜYOLAR
Konular kaynaklardan taranarak tarihin akışına uygun bir sıralamayla öğrenilmeli.
Tarihteki temel kavramlar öğrenilmeli. Soru çözümleri esnasında bilinmeyen kavram kalmamalı.
Bir tarih sözlüğü oluşturulmalı. Sömürgecilik, derebeylik, feodalite, Reform, Rönesans, merkezi otorite, halkçılık gibi kavramlar bilinmeli. Sözlük ne kadar zengin olursa başarı o kadar büyük olur.
COĞRAFYA-2: CEVAP SORUDA OLABİLİR!
İki farklı coğrafya testi var. Coğrafya-2 testi sözelcilerin girdiği LYS-4’te, Coğrafya-1 testi ise hem sözelcilerin hem de eşit ağırlık öğrencilerinin girdiği LYS-3 testinde yer alıyor. Coğrafya-2 testinde; genel ve beşeri coğrafya bilgilerinin ölçülmesi ve yorumlanması, sebep sonuç ilişkilerinin kurulması, olayların Türkiye ve dünya üzerindeki dağılışı, ülke ve bölge ekonomisine etkilerinin ölçülmesi gibi konu ve kavramların bilinmesi önemli.
TÜYOLAR
Coğrafyada soru köklerinin dikkatli okunması gerekiyor. Çünkü soruların cevapları soru köklerinde olabiliyor.
Her sorunun içinde aynı zamanda önemli bilgiler veriliyor. Bu bilgiler not alınarak başka soruların cevabında kullanılabilir.
Bu sene Türkiye’nin ekonomik coğrafyası ve ülkeler konusundan soru gelme ihtimali yüksek.
11 ve 12’nci sınıf okul kitaplarında konuya başlarken kısmındaki sorularla, etkinlikler kısmındaki sorulara dikkat edilmeli. Bu sorular o konuda nelerin sorulabileceğine yönelik ipuçları taşır.
DİN KÜLTÜRÜ: YGS’DEN KOLAY OLABİLİR
2016 YGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) soruları öğrencileri epeyce zorlamıştı. Bu nedenle ÖSYM’nin LYS sorularını seçerken daha dikkatli davranması bekleniyor.
DKAB, müfredatı daha çok; inanç, ibadet, Hz. Muhammed (SAV) hayatı, vahiy, akıl, ahlaki değerler, din ve laiklik, din-kültür-medeniyet, İslam ve bilim konularından oluşuyor. LYS daha çok bilgiye dayandığı için DKAB sorularının bir kısmının bilgi içerikli ve müfredata uygun gelmesi bekleniyor.
LYS-4’E KİMLER BAŞVURACAK?
Bu sınav daha çok sözel alan olarak bilinen Türkçe-Sosyal (TS) öğrencilerini ilgilendiriyor.
FELSEFE: BOL OKUMA YAPILMALI!
LYS Felsefe Grubu testinde; psikolojiden 8, sosyolojiden 8 ve mantık dersinden 8 soru yer alıyor. Bu gruba ait derslerin LYS’de TS-1 ve TS-2 puan türüne etkisi küçümsenmeyecek ölçüde büyük. Bu puan türlerinden tercih yapmak isteyen adayların felsefeye özel ilgi göstermesi gerekiyor. Felsefe sorularının çözümü; sözel ifadeleri güçlendirme, yorum gücünü arttırma, mantıklı ve sistematik düşünme gibi yönleri geliştiriyor.
TÜYOLAR
Dersler dikkatlice dinlenmeli, tüm kaynaklar değerlendirilmeli ve bol soru çözülmeli.
Felsefeyi öğrenmede sorun yaşayan öğrenciler öncelikle okuma ve anlama problemlerini çözmeli.
Soru anlaşılmadan seçeneklere geçilmemeli, farklı gelen, bilinmeyen kelimelerin altı çizilip mutlaka anlamları öğrenilmeli.
Sorular çözülürken önce soru kökü okunmalı, ardından paragrafa geçilmeli.