Mevsimler hızla geçiyor… Önemli olan bu hızlı zaman akışında kendi farkındalığımızı artırmak. Mevsim ne olursa olsun kendi ısımızı korumak.
Psikoloji ile mevsimlerin benzer özellikleri vardır. Psikolojik ısımız bizim tepki ve davranış şekillerimizde tesirlidir. Bunun farkına vardığımızda kendimizi daha iyi tanıyabilir, kişiler arası ilişkilerde daha başarılı olabiliriz. Yaptığımız hataları tekrar etmekten kurtulup doğru adımlar atabiliriz.
İlkbahar: Eğer sıcaklığınız normal ise pozitif, sakin, anlayışlı, tahammüllü, empatik olursunuz. Bu durum ilkbahara benzer, ne üşütür ne de bunaltır. Ufak tefek ısı değişiklikleri ne kış ne de yaz aylarına benzer. Çevremizdekiler bizle iletişim kurmaktan ve bir arada zaman geçirmekten keyif alır. Aile ortamı huzurlu ve sakindir.
İş hayatımızda diyaloğumuz dengeli ve sağlıklıdır. Bu durumda sağlıklı bir psiko-sosyal etkileşim yaşarız. Affedicilik ve hataları görmezden gelme biraz daha fazladır. Hayatta daha verimli ve üretken hâle geliriz.
Kış: Aşırı tahammülsüz, gergin, kırıcı ve başkalarına karşı duyarlı olmadığımız zamanlar psikolojik ısımızın düştüğü anlamına gelir. Aynen kış soğuğu ve buz gibi.
Biliyorsunuz buz esnetilemez ve kırılabilir. Katı, soğuk ve negatif sistem vardır çevremizde. Etrafa karşı tahammülümüz yoktur. Tepkiye hemen tepki vermeye başlarız. Günlük hayatımız stresli ve çevre ile çatışmalıdır. Aile içinde gerginlik ve hatta mutsuzluk vardır. İş hayatında ise aksamalar kaçınılmazdır. Verimliliğimiz düşer daha az üretken hâle geliriz.
Yaz: Boş vermiş, hiçbir şeyi önemsemeyen, tepkisiz ve dünya batsa umurumda değil diye davrananlar vardır. Hava sıcaklığı çok artınca vücut fonksiyonlarının bozulması gibi.
Sakin bir şekilde gölgede dinlenenleri hatırlayın. Yaz mevsimine benzer.. kişi aşırı esnektir ama bu esneklik ona zarar verir. Gerekli tepkileri ortaya koyamaz, psikolojik yapısını düzgün çalıştıramaz. Kişinin evde ve işyerinde varlığı pek belli değildir. Daha pasif ve kendi halinde bir yapısı vardır.
Sonbahar: İlkbahara göre daha tepkiseldir. Ancak yaz ve kış mevsimleri gibi uç sıcaklıklar yaşanmaz. Kişiler arası ilişkilerde daha uzak ve mesafelidir. Kırıcı olmaz ama etrafındakileri de kaybetmekten korkar. Tepkileri dengelidir ve başkalarından da hep iyi davranışlar bekler. Olumsuz tepkide kendini hemen uzaklaştırır. Hatayı affetmez ama sabırlıdır. Mutluluk ve verimlilik düzeyi sınırlıdır.
Sonuç
Her mevsimin kendine göre güzellikleri var. Hayatın belli aşamalarında mevsimsel değişimler söz konusu olabilir. Hatta yaşanan bazı önemli olaylar kişilerin mevsimsel özelliklerinde değişiklik yapabilir. Ama önemli olan ilkbaharı çoğunlukla yaşayabilmektir.
Çünkü ısının çok arttığı ve azaldığı zamanlar riskli dönemlerdir. Her insanın mizaç ve karakter özelliği ve bir çok etken bu ısı değişkenliklerini oluşturur.