Uluslararası okul testlerinde başarısıyla öne çıkan Çin’in Şangay bölgesindeki eğitim sistemini incelemeye alan Dünya Bankası raportörleri, öğretmenlerin kalitesinin en önemli etken olduğu sonucuna ulaştı.

Uluslararası öğrenciler için bir değerlendirme yöntemi olan PISA’ya göre ‘dezavantajlı öğrenci’ kategorisinde yüzde 25’le önde olan Şangay, yakaladığı başarıyla ender görülen bir çaba göstermiş oldu. OECD raporlarına göre bölgede, en yoksul yüzde 10’luk dilimdeki öğrenciler de, en zengin yüzde 20’dekiler kadar başarılı.

Sistem öğretmen odaklı
Rapora göre, öğretmenlerin standartlarının yükseltilmesi, eğitimle ilgili sorunları çözdüğü gibi başarıyı da yukarı taşımış. Şangay’daki öğretmenler, mesai saatlerinin yalnızca üçte birinde sınıfta ders veriyor, kalan vakitte eğitim, hazırlanma ve birlikte çalışma aktivitelerine vakit ayırıyor.
Öğretmen olmanın Şangay’da zorlu koşulları var ve meslek hayli prestijli. Sistem, iyi öğretmenlerin yetiştirilmesine odaklanıyor ve onlara iyi bir kariyer hedefi sağlıyor. Maaşlarının yüzde 30’una varacak şekilde ‘başarı ödülü’ alıyorlar.
Zor ve başarı düzeyi düşük okullarda ve kırsal bölgelerdeki okullarda öğretmenlik yapmak da ayrıca teşvik ediliyor ve öğretmenlerin artı hanesine yazılıyor. Böylece fırsat eşitliği sağlanabiliyor. Dünya Bankası raporunda ayrıca, “garantör okul” metoduna dikkat çekilmiş. Buna göre başarısız ya da bütçesi kısıtlı okullar, daha iyi okullarla eşleniyor ve birbirlerine yardımcı oluyorlar.

Profesyonellik ve güncellik
Raporun yazarı Xiaoyan Liang, gözlemlerini şöyle paylaşıyor: “Şangay eğitiminin en etkileyici yönü, okullardaki eğitim kalitesinin yükseltilmesinde merkezî rolü bulunan öğretmenlerin desteklenmesi ve organize edilmesi.” Liang, profesyonel bir eğitimciliğin uygulandığının altını çiziyor.
Şangay’daki devlet okulları 9 yıllık temel eğitimin ardından öğrencileri, meslekî ya da akademik eğitime yönlendiriyor. Okullar merkezî bir müfredat kullanıyor ama yüzde 30’unu kendileri belirliyor.
Dünya Bankası’ndan eğitim sorumlusu Harry Patrinos da, PISA sınavlarının ötesinde Şangay eğitiminin dünya vatandaşlığı, çevrsel duyarlılık, kreatif düşünme ve yenilikçiliği teşvik ettiğini belirtiyor.