2016-LYS maratonu tamamlandı. Sınavın son ayağı olan LYS-3’e giren öğrenciler soruların kolay olduğunu söyledi. Öğrenci görüşlerinden yola çıkılarak yapılan LYS-3 yorumları şöyle:
Faruk Ardıç (Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü)
Çalışan yapar
Edebiyat: Sınav genel anlamda çalışan, konu hâkimiyeti olan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşmuş. Edebiyat testinde Türkçe paragraf sorularının hacmini azaltmışlar. Geçmiş dönemlere göre dil bilgisi soruları öğrencilere daha kolay geldi. Seçici olarak nitelendireceğimiz beş soru vardı. Ancak soruları dikkatli okuyan öğrencilerin görebileceği ayrıntıya sahip sorular da bulunuyordu. Edebiyat sorularının bir kısmının genel edebiyat birikimine dayalı olduğu görüldü. Yorum sorularının yanında direkt olarak bilgiye dayalı sorular da vardı.
Bilgi ağırlıklı bir sınav
Coğrafya: Sınav bilgi ağırlıklı. Yorum sorusu az, coğrafya- 2 sınavına göre daha zordu. Genel anlamda orta zorlukta bir sınav diyebiliriz. Sorular müfredata uygun ve sürpriz soru yoktu. Özellikle Türkiye ve dünya haritası üzerinde taralı bölgeler verip bunların özellikleriyle ilgili sorular ağırlıktaydı. Bu tarz dokuz soru var. Bunları doğru cevaplayabilmek için adayların dünya ve Türkiye haritasını iyi bilmesi gerekiyor. Coğrafya testinde soruların birçoğu YGS bilgileriyle de yapılabilecek düzeyde.
Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Uzmanları:
Edebiyat: Soru dağılımında olağanüstü bir durum yok. Farklı tipte ve müfredat dışı sorulara yer verilmedi. Önceki yıllara göre daha dengeli ve kolay bir sınav hazırlandı. Sınavdan çıkan öğrencilerden gelen yorumlar doğrultusunda, bu yıl ki edebiyat sorularının kolay olduğu, Türkçe sorularının edebiyat sorularına göre daha zor olduğu görülüyor. Batı edebiyatı ve son dönem sanatçılarına yönelik sorulara bu yıl da yer verilmedi.
Coğrafya: Coğrafya sınavı geçen yıllara göre daha bilgi ağırlıklı, yorum ve paragraf soruları ise daha azınlıkta. Sınavda ayrıntılı harita bilgisi gerektiren sorulara da yer verildi. Sorular bilgi kullanmaya gereksinim duyacak şekilde hazırlanmış. Öğrencilerin doğru cevabı verebilmek için 9,10,11, ve 12’nci sınıf coğrafya konularına hakim olması gerekiyor.
Geçen yıllara göre harita üzerinde dağılış prensibinin vurgulandığı daha çok soru bu sınavda yer buldu. Özellikle 11’inci sınıf müfredat konularının ağırlıkta olduğu da görüldü.
Uğur Okulları Uzmanları:
Edebiyat: Sorular genel anlamda geçmiş yıllara oranla daha kolay , çözülebilirliği daha yüksek. 56 sorudan oluşan sınavda geçmiş yıllardan farklı olarak dil ve anlatım sorularının sayısının artmış. Dil ve anlatım soruları da sayısının artmasına rağmen kolay anlaşılır ve çözülebilir nitelikte. Edebiyat sorularında ise Cumhuriyet Dönemi sorularının sayısında azalma olduğu, divan ve halk edebiyatı sorularında artma olduğu görüldü. Edebiyat sorularında eleyici nitelikte olan, detay bilgi olarak yorumlanabilecek birkaç soru olduğu öğrencilerden aldığımız yorumlar arasında.
Coğrafya: Soruların müfredatla örtüştüğü görüldü. Zorluk düzeyi yüksek olmamasına rağmen bilgi ağırlıklı sorular da yer aldı. Her sene olduğu gibi çok yoğun harita kullanılmış. 9 soru haritalı olarak sorulmuş. Çalışmalarını planlı şekilde yapan ve harita ile çalışmasını sürdüren öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav.