Günümüzdeki ebeveynler, internet ya da sosyal medya ile büyümediği için çocuklarının bu alanlarda göstereceği davranışları tahmin etmekte zorlanıyor. Günümüz çocuklarının dijital yaşamla olan bağını hayranlıkla izlemekle birlikte, olası aksiliklere karşı ebeveynlerin nasıl hareket etmesi gerektiği konusu yanıtsız kalıyor.
Zararlı yazılımların bulunduğu web siteleri, pornografi, darknet, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlar gibi tehditlerin ebeveynlere endişeoluşturmaktadır, mobil cihazların gelişmesiyle tehditlere karşı önlem alınmasının zorlaşmaktadır. Ülkemizdeki okullarda kullanılan bilgisayarların internet erişimleri kısıtlı olsa da çocuklar öğretmenleri ya da ebeveynlerinin gözlemleri dışına çıktıklarında tehlikelerle başbaşa kalıyorlar.
ebeveynlere tavsiyeler:
–Dijital vatandaşlığı anlatın.
Göz önünüzde olmadığında da çocuklarınızın güvende olduğundan emin olmak için “dijital vatandaşlık” konusunda onlarla konuşun. Gerçek yaşamda nasıl tehlikeli konulara dikkat edilmesi gerekiyorsa, dijital ortamlarda da kabul edilemez davranışların sınırlarının belirlenmesi önem taşıyor.
–Çocuğunuzla iletişimde kalın.
Çocuğunuzun siber zorbalık yaparak bir başkasını rahatsız etmesine, gerçek hayatta olduğu gibi web sitelerinde de kötü konuşmasına mani olun. Ayrıca çocuğunuzun sizinle iletişim kurmasını sağlayarak olası bir siber zorbalık karşısında sizden yardım istemesini sağlayın.
–Gizlilik ayarlarının nasıl yapılacağını çocuğunuza gösterin.
Sosyal ağların gelişiminin ardından ne yazık ki çocuklar çok daha fazla kişisel bilgiyi paylaşıyor. Çocuklarınıza kişisel verilerini paylaşmaması konusunda uyarılarda bulunun. Bununla birlikte gizlilik ayarlarının nasıl yapılabileceğini öğrenerek, kendilerine gösterin.
–Uygunsuz sitelere erişimi kesin.
Eğer çocuğunuzun isteyerek ya da istem dışı şekilde uygunsuz bir içerik barındıran siteye girerse, gerekli yazılımlar aracılıyla o siteleri engellemekten çekinmeyin.
–Sosyal medyada neleri paylaşmasının doğru olacağını anlatın.
Yabancı insanların göreceği paylaşımların içeriğinin nasıl olması gerektiğini çocuğunuzla konuşun.