ÖSYM, bu sene tercih kılavuzunda pek çok yeniliğe gitti. Tercih sayısı 30’dan 24’e çekildi. YGS tercih baremi 10 puan artırılarak 150’ye çıkarıldı. Mimarlık ve mühendislik programlarına da başarı puan sınırlaması getirildi. Bazı programlara akreditasyon bilgisi eklendi.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) milyonlarca öğrencinin merakla beklediği tercih kılavuzunu yayınladı. Bu sene kılavuzda pek çok yenilik mevcut. Her yıl ortalama 700 bini aşkın adayın yanlış tercihten dolayı sınava tekrar hazırlandığına dikkat çeken Rehberlik uzmanı Faruk Ardıç, adayların tercih dönemine kadar (26 Temmuz-2 Ağustos) kılavuzu detaylı bir şekilde okuması gerektiği hususunda uyarıyor.
Bu sene kılavuzda bazı bölümlerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri de yer alacak. Öğrenciler bu ilgiler ışığında tercih yapabilecek.
Tercih kılavuzundaki yenilikler şöyle:
1. Başarı puan sınırlaması olan bölüm sayısı artırıldı: Daha önce sadece tıp ve hukuk fakültelerine uygulanan başarı puan sınırlaması bu sene mimarlık ve mühendislik programlarına da uygulanacak. Öğrenciler tıp fakültesi için ilk 40 bin, Hukuk için 150 bin, Mimarlık için 200 bin, Mühendislik için ise 240 bine girmesi gerekiyor. Vakıf üniversiteleri senato kararı başarı sırası sınırlamasında değişiklik yapabilecek.
2. YGS taban puan sınırı artırıldı: Ön lisans programları, Açık öğretim fakültesi ve özel yetenek gerektiren lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puanı 140’tan 150’ye çıkarıldı.
3. Tercih sayısı azaltıldı: Daha önce 30 olan tercih sayısı bu sene 24’e çekildi.
4. Meslek liselilere ek puan uygulaması kaldırıldı: Yeni meslek liseliler kendi alanlarıyla ilgili programları tercih ettiklerinde bu sene ek puan alamayacaklar. Ancak daha önce mezun olanlar bu haktan yaranabilecekler.
5. Bazı programlara akreditasyon bilgisi eklendi: ÖSYM üniversitelerin tanınırlığını artırmak için bu sene yeni bir uygulama başlattı. Bazı bölümlerin akreditasyon bilgilerini kılavuza ekledi. Tıp, diş hekimliği fakültesi mezunlarının katılım gösterdiği uzmanlık sınavları ile ilgili teknik detaylar yer aldı. Yine hukuk fakültesi mezunlarının adli ve idari yargı sonuçları ile KPSS puanları kılavuza dâhil edildi. Kılavuzda ayrıca üniversitelerin baştan Türkiye olmak üzere ABD ve Almanya’daki 15 farklı akreditasyon kurumlarından aldıkları akredite bilgileri yer alıyor.