Amerika’da bir lisede öğretmen olan Rebecca McGrath, öğrencilerinin klasik romanları okumak istemediğini görünce, kitap listesini biraz değiştirdi ve inanılmaz bir sonuç elde etti. McGrath, gençlerin günlük hayattaki problemlerine daha iyi hitap ettiğini düşündüğü yeni nesil gençlik kitaplarını derste okuttuğunda, okuma ve yazma becerilerinin hayli geliştiğini gördü.

16 yaşındaki öğrencilerle dolu, okuma yazma becerileri hayli düşük bir sınıfta İngilizce öğretmenliği yapan Rebecca McGrath, ilk olarak Sherman Alexie’nin The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian (Yarı-Zamanlı Bir Yerlinin Kesinlikle Doğru Günlüğü) kitabıyla başlamış. Bol ödüllü bir gençlik romanı olan kitabın yazarı, bir standup’çı. Yani komedyen. Kitabın kahramanı ise karikatürist. İçerikte de bol miktarda çizgi, okurları karşılıyor.

Kendilerini ilgilendiren konular
Buna benzer çok sayıda kitabı listeleyip yeni bir müfredat hazırlayan McGrath, kitapları herkese paylaştırmış ve sırayla hepsinin okunmasını sağlamış. Öğretmen, bu yöntemi kullandıktan sonra, öğrencilerinin derslere daha çok ilgi gösterdiğini, derse katıldığını ve kitaplarda kendi yaşıtlarının yaşadıkları problemlerle ilgili daha fazla konuşacak şey bulduklarını aktarıyor. Bu konular arasında, başka öğrenciler tarafından eziklenme, ırkçılığa ve ayrımcılığa uğrama, adaletsizlik veya uyuşturucu kullanımı gibi gündelik hayatta öğrencilerin karşılaştığı ciddi meseleler var.

Yöntem öyle başarılı olmuş ki, ilk hafta sonunda en kötü durumdaki öğrenciler bile ikinci kitabı almak için öğretmenlerine gelmişler. Deneyimini TES.com sitesinde anlatan Rebecca McGrath tartıştıkları konularla ilgili ek okumalara bile öğrencilerin ilgi gösterdiğini aktarıyor.