Diyet yapanların vazgeçilmez içeceği yeşil çay tüketimine değineceğiz bu yazımızda. Yeşil çay büyük oranda Çin’de yetiştirilmektedir. Bunun yanında Hindistan, Avusturalya, Endonezya da diğer yeşil çay üreticisi ülkelerdendir.

Bitki çayları genel olarak kaynatılıp 4-5 dakika bekletilmiş sıcak su (80-85 santigrat derece) ile demlenir. Çay asla kaynatılmamalıdır. Bir fincan için 5 gr çay yeterlidir. 2-3 dakika dinlendirildikten sonra içilebilir.

Yeşil çayın kafein içeriğinden dolayı yüksek dozda tüketimi önerilmemektedir. Son zamanlarda modern kafein içerikli diyet ürünlerinin ve aşırı yeşil çay tüketiminin kafein zehirlenmesine yol açtığı kaynaklara geçmiştir. Günlük 2 fincan yeşil çay tüketimi güvenli olarak kabul edilmektedir.

‘’Yeşil çay yağ yakar mı?’’ sorusuna gelince; bunu duymak bazıları için üzücü olsa da mucize besin yoktur ve hiçbir besin deterjan gibi yağ çözücü özelliğe sahip değildir. Kilo vermenin basit formülü alınan enerjini harcanandan az olmasıdır. Fakat diyet listesine yeşil çay eklenerek içerdiği antioksidanlardan dolayı metabolik işleyişin artması anlamına gelen termogenezle metabolizma hızlandırılabilir. Bunun kilo vermeye pozitif katkısı olmaktadır.

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
 Güçlü bir antioksidandır
 Kansere karşı koruma sağlar
 Kötü kolesterolü (LDL) düşürür
 Kalp sağlığına iyi gelir
 Kan basıncını düşürür
 Diş çürüklerini ve dişlerde plak oluşumunu önler.
 Diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar
 Metabolizmayı hızlandırır
 Kilo vermeye yardımcı olur. Açlık hissini bastırır.
 Bağışıklık sistemini güçlendirir

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar günde 2 bardak yeşil çay içmenin kanser gelişimini engellediğini ortaya koymaktadır. Ancak bu çalışmaların sayısı henüz yetersiz olarak kabul edilmektedir.

İlk çalışma; 1. ve 2. evre göğüs kanseri olan 500 Japon kadın üzerinde yapılmıştır. Çalışma sonucuna göre ameliyat öncesi ve sonrası arttırılan yeşil çay tüketiminin kanserin nüks etme oranını düşürdüğü belirlenmiş.

Çin’de yapılan bir diğer araştırmada ise yeşil çay içmenin mide kanseri, yemek borusu kanseri, prostat kanseri, pankreas kanseri ve kolorektal kansere yakalanma riskini azalttığı sonucu elde edilmiş.

Son olarak, günde 2 bardak yeşil çay tüketmenin akciğer kanserine yakalanma riskini %18 oranında azalttığı bu alanda yapılan 22 çalışmanın sonucu olarak belirlenmiş.

YEŞİL ÇAYIN YAN ETKİLERİ
 Kalp sorunları, yüksek tansiyon, böbrek sorunları, karaciğer sorunları, mide ülseri ve anksiyete ( kaygı durumu) başta olmak psikolojik bozuklukları bulunanlar
 Anemi, diyabet, glokom veya osteoporoz hastalıkları olanlar
 Hamile ve emziren kadınlar yeşil çay tüketimi konusunda dikkatli davranmalıdır.

**** Aşırı yeşil çay tüketimi
 sinirlilik,
 uykusuzluk,
 kalp çarpıntısı,
 baş dönmesine sebep olabilir.

****Kafein içerdiğinden bazı kişilerde
 bulantı,
 kusma,
 ishal,
 baş ağrısı ve
 iştah kaybına neden olabilir.

YEŞİ ÇAYIN ETKİLEŞİME GEÇEBİLECEĞİ İLAÇLAR
 Kalp ritmini düzenleyen ilaçlar
 Beta-lactam antibiyotikler
 Diazepam (Valium) ve lorazepam gibi anksiyete ilaçları
 Yüksek tansiyon ve kalp ilaçları
 Kan inceltici ilaçlar ve aspirin
 Kemoterapi ilaçları
 Clozapine (Clozaril)
 Ephedrine
 Lityum Bazı antibiyotikler
 Doğum kontrol hapları

Bu ilaçları kullanan bireyler yeşil çay tüketimi konusunda dikkatli olmalıdırlar.

 

Yazar: Diyetisyen Leyla Durmaz

Diyetisyenden Online Diyetisyenlik Talebi İçin Tıklayın