Bütün kişisel gelişim kitapları, mutluluğun formülü olarak ‘an’ı yaşamayı önerir. Peki bir günde kaç saat an’ı yaşıyoruz?

Günde kaç saatimizi burada olmayan şeyleri düşünmekle geçiriyoruz? Örneğin, kaç dakikamızı geçmişte yaşadıklarımızı düşünerek, kaç dakikamızı gelecekle ilgili hayallerimiz/kaygılarımız/çıkarımlarımıza ayırıyoruz? Yanımızda olmayan kişileri düşünmek için kaç dakikamızı harcıyoruz?

Zihnimizin bir günün yaklaşık %47’sinde dalıp gittiğini söylesem ne dersiniz?

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre insanlar uyanık oldukları zaman diliminin %46,9’unda zihinsel olarak geziniyor.

Somut şekilde anlatmak gerekirse günde 12 saat uyanık olan bir insan bu 12 saatin yaklaşık 5,5’ini yaptığı işle alakası olmayan şeyleri düşünerek geçiriyor. Yani bu kişi 5.5 saatinde yaptığı aktivitelerde zihinsel olarak o işle meşgul değil.

Araştırma için tasarlanan bir iphone uygulaması kaydolan 2,250 kişiye günün farklı saatlerinde ne yaptıklarını, ne düşündüklerini ve nasıl hissettiklerini soruyor. Özellikle sorgulanan şey ise, bir aktivite yaparken düşündükleri şeyin yaptıkları aktiviteyle ilgili olup olmadığı.

Sonuç, 2,250 kişinin uyanık geçirdiği zamanın %46,9’unun zihnen dalgın olduğu, bu da yapılan her aktivitenin en az %30’unda aktiviteden bağımsız şeyler düşündükleri anlamına geliyor.

Araştırmacılar, bir işi yaparken başka şeyleri düşünmenin bilişsel bir yetenek olduğunu, ancak duygusal anlamda kişiye zarar verdiğini ekleyip, zihnin gezinmesinin mutluluğu ölçmede büyük bir yeri olduğunun altını çiziyor.

İnsanlar, en çok an’ı yaşadıkları zaman mutlu olduklarını söylerken, mutluluk düzeyi  zihnin farklı yerlerde dolaştığı zamanlarda azalıyor. Zihnin en çok dolaştığı zamanlar ise dinlendiğimiz, çalıştığımız ve bilgisayar kullandığımız zamanlar.

Günün 5,5 saatini gezinen bir zihinle geçiren biri olduğumuzu düşünürsek, günün büyük bir bölümünde an’ı kaçırdığımız ortada. Bunun için daldığımızı, ortamdan koptuğumuzu fark ettiğimiz anda kendimizi dürtmeli, başka düşüncelerden olabildiğince uzaklaşıp yaşadığımız ana odaklanmalıyız.

Bu belki başlarda zaman ve dikkat gerektirir, ancak uzun dönemde bize daha fazla mutluluk olarak dönecektir.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual