Günümüzün en sık görülebilen sağlık sorunlarından biri de konsantrasyon bozukluğudur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen konsantrasyon bozukluğu hakkında uzmanlar uyarılarda bulunmakta ve bu sorunun özellikle de bireylerin günlük aktivitelerini zorlaştıracağı oranda görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler.
Çeşitli belirtileri de bulunan konsantrasyon bozukluğu sorunu günümüzde genç yaşlı hemen her yaş grubu bireylerde ortaya çıkmakta ve çoğu zaman etkilerini uzun süreler boyunca devam ettirmektedir. Peki günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilen konsantrasyon bozukluğu nedir başlıca belirtileri ve nedenleri nelerdir dilerseniz makalemizde bu konu hakkında uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere bilgiler sunarken ayrıca konsantrasyon bozukluğu hakkında merak edilen diğer ayrıntılar hakkında da bilgiler sunalım.İlk olarak konsantrasyon bozukluğunun genel tanımlaması hakkında sizlere bilgiler sunalım.
Konsantrasyon Bozukluğu Nedir?
Konsantrasyon bozukluğu; süresi bireyden bireye farklılık gösterebilen yapılan işlere göre değişiklik gösterebilen ve bireyin bir konu üzerinde zihinsel olarak belli bir süre odaklanması durumudur. Tamamen zihinsel odaklanma ile ilgili olan konsantrasyon belirli aralıklarda doğal olarak dağılabildiği gibi özellikle de sıkça dağılmasının ciddi bir sorun teşkil edebildiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Konsantrasyon bozukluğunun tanımlaması hakkında bilgiler sunduktan sonra şimdi de başlıca belirtileri hakkında bilgiler sunalım. Her sağlık sorunlarında olduğu gibi konsantrasyon bozukluğunda da belirtiler görülmektedir. Dolaysıyla bu belirtilerin haftada en az 2 gün devam etmesi durumunda doktora başvurulması gerekmektedir. İşte konsantrasyon bozukluğunun başlıca belirtileri ise şunlardır;
- Bireylerin yaptıkları işe kendilerini verememesi
- Dış faktörlerden çok sık olarak dikkatlerinin dağılması
- Okunulan veya da dinlenilen konuları anlamakta zorluk çekilmesi
- Sık sık dalıp gitme durumu
- Eşyaların sıklıkla kaybedilmesi ve yerinin tespit edilememesi
- Zihinin hep başka yerlerde olması
- Karşı bireylerin anlattıklarının dinlememesi
- Ders çalışırken veya kitap okurken uykunun gelmesi
- O an yapılan işin dışında başka şeylerin düşünülmesi
- Yapılan işin tamamlanması konusunda zorluk çekilmesi
- Yapılan işin ayrınlarına dikkat verilememesi ve sık olarak hata yapılması
- Yapmak zorunda olunan görevlerle ilgili olarak unutkanlık durumu yaşanması
- Zihinin devamlı olarak dağınık olması
- Zihinsel olarak durgun olunması
- Daha çok dış etkenlere yoğunlaşılması ve çoğu zaman bu durumun fark edilmemesi konsantrasyon bozukluğunun başlıca belirtileridir.
Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Konsantrasyon bozukluğunun başlıca belirtileri hakkında sizlere bilgiler sunduktan sonra şimdi de başlıca sebepleri hakkında bilgiler sunalım. Uzmanlar konsantrasyon bozukluğunun meydana gelmesinde bazı etkenlerin ciddi anlamda rol oynadığını belirtmektedirler. İşte konsantrasyon bozukluğunun başlıca nedenleri ise şunlardır;
Psikolojik Nedenleri;
- Depresyon
- Psikolojik takıntılar
- Sinirlilik durumu
- Kaygı bozukluğu
- Stres ve gerginlik
- Uyku bozukluğu
Çevresel Nedenleri;
- Kirli hava
- Sigara dumanı
- Sigara
- Alkol
- Dış dünyada meydana gelen olumsuzluklar
- Sosyal ilişkilerde bozukluk
- Üzüntülü insanlardan olumsuz etkilenilmesi
Fizyolojik Nedenleri;
- Önceki dönemlerde geçirilmiş olunan hastalıklar
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Hiper tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar
- Yetersiz ve dengesiz beslenme durumu
- Vitamin ve mineral eksikliği
Görüldüğü üzere konsantrasyon bozukluğunun birçok nedenleri bulunmaktadır.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Uzmanlar konsantrasyon bozukluğunun tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara neden olabildiğini ve dolaysıyla sonuç olarak gerek bireylerin günlük aktivitelerini gerekse de genel psikolojilerini ciddi anlamda tahrip edebildiğini belirtmektedirler. Bu nedenle konsantrasyon bozukluğu sorunu yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden uzmandan destek alması gerekmektedir. Uzmanlar konsantrasyon bozukluğunun şu durumlarda mutlak olarak tedavi gerektirdiğini belirtmektedirler.
- Haftada en az 2 gün görüldüğü takdirde
- Haftada veya günde sıkça tekrar ettiği takdirde
- Etkisini uzun süreler boyunca sürdürdüğü takdirde bireylerin hemen tıbbi tedavi görmesi gerekmektedir.
- Dolaysıyla bu durumda ilgili doktora başvurmaları gerekmektedir.
- Konsantrasyon Bozukluğu Yaşayanları Bekleyen Sorunlar Nelerdir?
Konsantrasyon bozukluğunu yaşayan bireyleri bekleyen birçok sorunlar bulunmaktadır. İşte konsantrasyon bozukluğu yaşayanları bekleyen sorunlar şunlardır;
- İş ve sosyal aktivitelerde başarısızlık
- Genel psikolojinin olumsuz etkilenmesi
- Uyku kalitesinin düşmesi ve uyku düzeninin bozulması
- Beslenme alışkanlığının bozulmaya başlaması
- İkili ilişkilerde sorunlar meydana gelmesi
- İşe gitme isteğinin azalması ve bir süre sonrasında ise tamamen işe gidilememesi
- Vücut hareketsizliğinin başlaması gibi sorunlara maruz kalınması kaçınılmaz olmaktadır.
Tedavisi Nasıldır?
Konsantrasyon bozukluğunun tedavisi psikiyatri doktoru tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolaysıyla konsantrasyon bozukluğu başlı başına bir psikiyatri sorunudur. Konsantrasyon bozukluğunda genellikle konsantrasyonu artırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Beyin işlevini düzenleyen ve zihnin toparlanmasını sağlayan bu ilaçlar sayesinde konsantrasyon bozukluğu etkilerini kısa süre sonrasında kaybetmekte ve birey tekrar eski sağlığına kavuşmaktadır.
Konsantrasyon bozukluğunun tedavisi hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra makalemizi burada sonlandırmaktayız. Makalemizde konsantrasyon bozukluğu nedir başlıca belirtileri ve nedenleri nelerdir hakkında bilgiler sunduk. Sizler de günlük yaşantınızda konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsanız hemen doktorunuza başvurmalı ve gerekli tedavilere başlamalısınız. Unutulmamalıdır ki günümüzdeki başarılı insanların en belirgin özelliklerinden biri de konsantrasyon sorunu yaşamamalarıdır. Dolaysıyla uzmanlar hayatta başarılı olabilmek açısından konsantrasyonun iyi işlemesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu ayrıntıyı da sunduktan sonra makalemizi tamamlamaktayız. Sağlıklı günler dileriz.
Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Konsantrasyon bozukluğu için doktorunuza başvurunuz.
Kaynak: bilgiustam