Çocukların birçoğunda doktor korkusu görülür. Bunun en önemli sebebi iğne ve doktoru kafalarında özdeşleştirmeleridir. İğneden biz yetişkinler olarak bile korkuyoruz bazen, çocukların da korkması çok normal. Ancak bu aşamada bizlerin de biraz hatası oluyor. Çocukları doktorla, iğneyle korkutmak, onlara doktoru bir ceza olarak göstermek çocuklarda doktor fobisinin ortaya çıkmasına ya da daha da kötüleşmesine neden olabiliyor.

 

Çocuklarda doktor fobisinin ortaya çıkmaması için neler yapılabilir?

İlk olarak yapılması gereken şey çocukları doktorla korkutmaktan vazgeçmektir. Çünkü böyle bir yaklaşımda çocuk hasta olduğu zaman muayene olmak istemez. Hem bu sadece çocukluğa mahsus bir şey olarak düşünülmemelidir, ilerleyen yıllarda da devam edebilir.

 

Doktor fobisini engellemek için yapılacak olan bir diğer şey de doktor seçiminde özenli davranmaktır. Çocuklar için özel olarak düzenlenmiş klinikler tercih etmek ve samimi bir doktor bulmak bu aşamada son derece önemlidir. Çocuklar böylece hastanenin hissettirdiği soğukluktan ve korkudan kurtulabilirler.

 

Doktor fobisini engelleme konusunda özellikle doktora çok iş düşüyor. Örneğin ciddi konuların çocuğun yanında anlatılması çok da doğru değil. Böyle olunca kötü bir durum ve doktor kafada bir araya geliyor ve doktor fobisi tetiklenmiş oluyor. Özellikle kaygı sıkıntısı yaşayan çocuklarda bu durum daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle anne babanın eğer önemli bir durumu varsa doktorla ayrı olarak konuşması daha doğru olacaktır.