Kitapların çocuk gelişiminde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu birçok kez okumuşsunuzdur. Bizler de her zaman bu konunun üzerinde durmayı çok seviyoruz. Kitaplar çocukların zihinsel, dil, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlıyor. Ayrıca çocukların hayal dünyalarının, yaratıcılıklarının ve kişiliklerinin gelişmesine de destek oluyorlar.

Peki, çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olan kitapları çocuklarımız nasıl okumalıdır? Elbette yaşlarına ve algı seviyelerine uygun olarak… Bu yazımızda çocukların hangi yaşlarda hangi tür kitapları okumasının faydalı olacağını sizlerle paylaşacağız.

0-1   yaş: Duyuların geliştiği dönemdir. Bu sebeple dokun hisset özellikli (nesnelerin veya canlıların yüzeylerini dokunarak anlayabilecekleri) kitaplar ya da kartlar bu dönemde kullanılabilir. Ayrıca kontrast renk yoğunluklu ve nesneleri, hayvanları ve durumları anlatan kitapları da tercih edebilirsiniz.

1-2   yaş: Basit konulu, renkli resimlerden oluşan kitaplar bu yaş aralığına uygundur.  Bol resimli ve gündelik hayatta öğrenmesi gereken kelime ve konuları içeren kitapları tercih edebilirsiniz.

2-4 yaş:  Sözcük dağarcığının geliştiği bir dönemdir. Sade anlatımlı ve yine bol resimli kitaplar tercih edebilirsiniz. Kitaplardaki hikayelerin bir mesajı olması, öğrenilmesi gerekenlerin çocuğunuz tarafından algılanmasını kolaylaştırır.

4-6 yaş: Hayal dünyasının çok canlı olduğu bir dönemdir. Masallar, resimli öyküler ve biraz daha karışık olay örgüsüne sahip hikayeler tercih edilebilir. Çocuklarınız bu dönemde çabuk ezber yapabilir ve belleği daha güçlüdür. Bu sebeple çok çeşitli kitaplarının olması faydalı olabilir.

7-8 yaş: Okuma- yazmanın başladığı dönemdir. Resimli hikayeler yerine anlatımın yoğun olduğu kitaplar tercih edilebilir. Olumlu durum hikayeleri, hayat hikayeleri, kahramanlık hikayeleri ya da kısa öyküler bu dönem için en güzel kitap seçenekleri olacaktır.

9-10 yaş: Çocuğunuzun bu dönemde kitaplar konusunda kendi beğenileri ve tercihleri oluşur. Anlatımı yoğun kitaplar tercih edilebilir. Yaşına uygun klasik eserlere, macera ve gezi içerikleri kitaplara ilgisi artabilir.